Souhrn událostí uplynulých dní – 9. – 11. 9. 2011

Poslanci doporučili přesunout 1,1 miliardy na národní dotace

Sněmovní zemědělský výbor doporučil, aby celá částka 1,1 miliardy korun, určená k navýšení rozpočtu ministerstva zemědělství, šla na posílení národních dotačních zdrojů. Původní vládní návrh přitom počítal s tím, že by na ně šlo pouze 540 milionů korun, a to zejména na chov prasat. Zbylých 560 milionů mělo jít na Program rozvoje venkova. Peníze chce vláda vzít z Pozemkového fondu.

Podpora ekologického zemědělství v ČR

Zemědělský svaz podporuje ekologického hospodaření, jehož cílem je zajišťovat produkci biopotravin, ale nikoliv za současných pravidel. Současný systém podpory ekologického zemědělství v ČR totiž umožňuje neefektivní utrácení finančních prostředků. Každou jednu korunu produkce z ekologického zemědělství totiž stát podporuje třemi korunami na podporách a dotacích. A tak, přestože je k ekologickému hospodaření využíváno cca 12,5% zemědělské půdy, nedosahuje naše produkce biopotravin ani 1,5% z celkové produkce zemědělství a převážná část biopotravin se dováží ze zahraničí.

Ceny potravin v srpnu podle indexu FAO mírně klesly

Ceny potravin ve světě se během srpna mírně snížily, růst cen obilovin vyvážil pokles cen oleje a mléčných výrobků. Ukazuje to index Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Organizace zároveň snížila odhad světové produkce obilovin na letošní rok, převážně z důvodu očekávané slabší sklizně v USA. Index cen potravin, který FAO sestavuje, za srpen klesl na 231,1 bodu z červencových 231,9 bodu. Index měří měsíční pohyby cen obilovin, olejnin, mléčných výrobků, masa a cukru.

Lesy ČR od příštího roku zpřísní kontrolu těžby dříví

Státní podnik Lesy ČR od příštího roku ještě více zpřísní kontrolu těžby dříví, aby zabránil nelegální těžbě a ztrátám. Řekl to generální ředitel firmy Svatopluk Sýkora. Lesy ČR na konci srpna zahájily druhé kolo obřího tendru na lesní práce a prodej dřeva od roku 2012, do kterého postoupilo 62 z 66 přihlášených firem. V soutěži jsou všechny významné firmy českého lesnictví. „Všichni kontrolní zaměstnanci Lesů ČR prošli proškolením, posílíme i náklady na kontrolní systém ve finančním plánu od roku 2012.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info