Pálavské vinobraní mělo letos rekordní návštěvnost

Pálavské vinobraní v Mikulově mělo letos rekordní návštěvnost. I když součty prodaných vstupenek ze všech pokladen dosud nejsou uzavřeny, organizátoři odhadují celkový počet prodaných lístků na 45.000. To je rekord, řekl dnes ČTK mikulovský starosta Rostislav Koštial. Pálavské vinobraní trvalo od pátku do dneška. Dvoudenní Znojemské historické vinobraní přitáhlo za pátek a sobotu do Znojma 77.000 diváků.

Podle Koštiala letos Pálavskému vinobraní mimořádně přálo počasí. Navíc prý zabral program, který byl zaměřen hlavně na folklor, folk a country.

Pořadatelé také letos dění Pálavského vinobraní rozprostřeli do většího počtu míst a zón, což se podle starosty také ukázalo jako dobrý tah. Lidé se nikde netísnili. Navíc si díky tomu z programu vybrali, co je zajímalo, a mezi jednotlivými scénami ani příliš nepřecházeli. "Před chvíli jsem skončil na koncertu Marty Kubišové a bylo plné náměstí, lidé byli naprosto nadšení a spontánní. Na program mám jenom dobré ohlasy," řekl.

Starosta připustil, že neobvykle teplé počasí mělo i své stinné stránky. Někteří lidé při zábavě zapomněli na pitný režim a skončili s kolapsy v péči záchranářů. Teplo také v některých stáncích zhoršilo kvalitu podávaného vína a burčáku. Rozhodně to však podle starosty neplatilo o všech prodejcích.

Místní vinaři podle něj neberou prodej na vinobraní jako pouhou příležitost k výdělku. "Chceme spíš ukázat, že to tady s vínem umíme. Cílíme na to, aby sem lidé nepřijeli jen jednou za rok, ale aby jezdili pravidelně," řekl.

První ročník Pálavského vinobraní se konal v roce 1947. K akci tradičně patří i připomínka historické události. Na podzim 1403 jednotka těžkooděnců z mikulovského hradu vysvobodila z vídeňského vězení krále Václava IV. "Každoročně v pátečních večerních hodinách proto vyráží z Náměstí jednotka těžkooděnců v čele s rytířem Janem z Lichtenštejna do Vídně, aby mohl v sobotu v pravé poledne lid oslavovat příjezd českého krále Václava IV.," uvedli organizátoři na internetových stránkách akce.

Autor: ČTK

www.ctk.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info