Jablka zmrzla, tak malá úroda nebyla 30 let, pláčí jihočeští ovocnáři

Nejhorší úrodu jablek za posledních třicet let mají letos ovocnáři na jihu Čech. Květnové mrazíky na některých místech dokonce zničily všechna jablka. Problémy tak očekávají i zpracovatelé ovoce.

Stačily tři mrazivé dny v květnu a většina jablek je pryč. Značná část těch, která nepokosil mráz, je poškozená a nehodí se ke konzumaci. Ovocnáři je tedy budou muset zpracovat.

"Asi 80 procent našich jablek úplně zmrzlo. Někde nezůstalo ani jedno. Na kopcích jich pár je, ale polovina není k jídlu. Za patnáct let něco takového nepamatujeme," říká pěstitel Pavel Holub z Krtel na Prachaticku. Dodává, že menší je letos i úroda hrušek, naopak peckového ovoce je o něco více než obvykle.

Největší jihočeský pěstitel, společnost Zemcheba Chelčice, odhaduje, že mráz zničil třetinu jejích jablek.

"Jeden den v květnu klesly teploty místy až k minus 5,2 stupně a další den k minus 3,8 stupně, a to v době, kdy stromy byly v plném květu nebo těsně po odkvětu," uvádí šéf sadů Michal Kortan.

Ovocnáři: Kvůli jablkům z Polska nemůžeme zdražit

Všichni pěstitelé se shodují: Takhle obrovské poškození mrazem velmi dlouho nepamatujeme. Zdražovat ale nebudou.

"Nemohli bychom konkurovat ovoci z jiných států, hlavně z Polska," vysvětluje Jaroslav Muška ze společnosti Zemcheba. Ovocnářům se tak radikálně sníží tržby.

Problémy budou mít i zpracovatelé ovoce. V době sklizně ještě mají ovoce dostatek, horší to bude v zimě, až budou brát ze zásob.

"Vždycky jsme brali jen jihočeské ovoce. Letos to vypadá, že budeme muset brát i odjinud," říká majitel pálenice a moštárny ve Lhenicích Karel Gregora.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info