Změny v přerozdělování přímých plateb

Balíček opatření, který Evropská komise předloží 12. října, obsahuje mj. návrhy na vyplácení přímých plateb v období let 2014 až 2019.

Přerozdělení přímých plateb mezi jednotlivými členskými zeměmi Evropské unie by mohlo německým zemědělcům v průběhu šesti let celkově uspořit přibližně 1 mld. €. Pravděpodobně dojde k postupnému krokovému snížení národní netto horní hranice nominálně o 4 % na 5,16 mld. € v roce 2017 v porovnání se skutečností roku 2013, který je posledním rokem aktuálního finančního období. Celkem bude mít Spolková republika Německo k dispozici v období let 2014 až 2019 v prvním pilíři přibližně 31,2 mld. €. To je zřejmé z návrhů generálního ředitelství pro zemědělství a rozvoj venkova k budoucnosti Společné zemědělské politiky, které mohou být ještě do poloviny tohoto týdne posuzovány ze strany ostatních odborů bruselských úřadů. Úředníci vzali za základ jimi preferovaný model, podle nějž by měly všechny členské státy, ve kterých je platba na hektar nižší než 90 % průměru EU, zredukovat individuální rozdíly o třetinu. Z tohoto modelu by měly profitovat především baltické státy: Lotyšsko by mělo svým zemědělcům rozdělit o téměř 50 % finančních prostředků více, Estonsko o 33 % a Litva o 20 %. Ke zvýšení vyplácených dotací dojde i v Polsku, Portugalsku, na Slovensku, v Bulharsku a v Rumunsku, přičemž přerozdělovací efekt u dvou posledně jmenovaných států se bude překrývat s další postupnou integrací přímých plateb.

Komise doufá, že by nemělo dojít k neočekávaným třenicím a že bude 12. října přijat její balíček, který nastiňuje také budoucí vývoj tržních opatření a rozvoje venkova. Poté bude eurokomisař pro zemědělství Dacian Cioloş prezentovat návrhy veřejnosti.

Historický model přerozdělování by měl padnout stejně jako rozdíl mezi platbami na farmu (SPS) ve starých a jednotnou platbou na plochu (SAPS) v nových členských státech. Nyní se hovoří o projektu „základní platby“ (basic payment scheme). Členské státy EU by měly zajistit nejpozději do roku 2019 na národní nebo regionální úrovni vyplácení jednotné platby na hektar. Sporná paušální sazba ještě nebyla Komisí pohřbena: nejpozději do roku 2028 by měla být v celé Unii zavedena identická sazba podpor. (AgE)

Umverteilung kostet Landwirte 1 Mrd. Euro!

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info