Souhrn událostí uplynulého dne – 14. 9. 2011

MZe chce zvýšit kontrolu chovů v horských oblastech

Ministerstvo zemědělství chce zvýšit systém kontroly intenzity chovu hospodářských zvířat v horských a znevýhodněných oblastech. Farmářům v těchto oblastech jsou poskytovány speciální platby. Návrh MZe prodlužující kontrolní období z nynějšího jednoho na tři měsíce projedná vláda. Doposud kontroloval farmáře Státní zemědělský intervenční fond vždy k 31. červenci. Návrh předkládá kontrolu v tzv. kontrolním období od 1. června do 31. srpna. SZIF bude kontrolovat farmáře během tříměsíčního období každý den, dotazem do databáze.

Produkce řepky v EU příští rok asi klesne na čtyřleté minimum

Produkce řepky olejky příští rok v zemích Evropské unie klesne na čtyřleté minimum a bude se pohybovat kolem 18,7 milionu tun. Předpověděla to dnes německá analytická společnost Oil World. Unie tak podle ní bude více závislá na dovozu, a to hlavně z Ukrajiny, Austrálie a Kanady. Letošní sklizeň řepky dosáhla zhruba 20,3 milionu tun. Oil World předpokládá, že proti letošní sklizni produkce řepky v nadcházející sezoně klesne o téměř osm procent.

Plzeňské farmářské trhy budou ve znamení jablek

17. září 2011 se uskuteční další Plzeňské farmářské trhy . Opět se odehrají na tradičním místě - nádvoří hotelu Gondola (Pallova 12, u Mlýnské strouhy, Plzeň) a Pallova ulice od 8 do 13 hodin . Pořádá je občanské sdružení ENVIC ve spolupráci s hotelem Gondola. Plzeňské farmářské trhy jsou součástí projektu Plzeň 2015 (www.plzen2015.cz). Letošní sklizeň jablek bude druhá nejnižší za posledních 15 let. Ovocnářská unie předpokládá, že sadaři sklidí o pětinu méně než v loňském roce.

Na jihu Moravy bude víc jablek než jinde v ČR,počasí je ušetřilo

Ovocnáři na jihu Moravy jsou na tom s úrodou jablek lépe než jejich kolegové zejména v Čechách, jarní mrazíky totiž ovocné stromy tolik nezasáhly. Sklizeň jablek je v regionu nyní v plném proudu, farmáři čekají průměrné výnosy. ČTK to sdělili oslovení zemědělci. Celkově bude ale v Česku zřejmě nejhorší úroda jablek od 80. let minulého století. Sadaři podle odhadů sklidí pouze část dlouhodobého průměru. Za špatnou úrodu mohou zejména květnové mrazíky.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info