První české potraviny mají logo, že neobsahují éčka

První české potraviny mohou nosit logo, že neobsahují přídatné látky, takzvaná éčka. V Česku byl totiž spuštěn pilotní projekt Certified E-Friendly Food (CEEF), v jehož rámci má být tato značka udělována potravinářským výrobkům bez obsahu konzervantů, umělých barviv a sladidel. Iniciativa se ale nezamlouvá Potravinářské komoře, podle které povolené přídatné látky nejsou zdraví škodlivé a nové logo pouze způsobí zmatek na trhu.

Mluvčí projektu CEEF Ivana Bednářová Častvajová ČTK sdělila, že udělování log bylo na tuzemském trhu zahájeno v září. Značku dostaly některé zmrazené zeleninové směsi vyráběné českou společností Polar, jelikož neobsahují konzervanty, umělá barviva ani sladidla. "Éčka, která spadají do těchto tří kategorií, jsou veřejností, ale i mnoha odborníky včetně lékařů považována za sporná, některými dokonce jako zdraví škodlivá a pro určité jedince jako jsou malé děti, alergici či lidé s oslabenou imunitou jako zcela nevhodná," podotkla.

Podle Potravinářské komory je ale dělení potravin podle obsahu přídatných látek zavádějící, protože existují pouze povolená a nepovolená éčka. Mluvčí komory Dana Večeřová upozornila, že legislativa škodlivé a zdravé přídatné látky nerozlišuje. "Jakákoliv další loga týkající se éček tak budou pro spotřebitele naprosto zavádějící, protože v něm vznikne logicky dojem, že skutečně existují škodlivé a zdraví prospěšné přídatné látky," uvedla Večeřová.

Barviva, ochucovadla, zahušťovadla a další přídatné látky v potravinách lidskému zdraví podle Fóra zdravé výživy neškodí. Kritici éček ale oponují, že bezpečnost přídatných látek je ve studiích ověřena pro jednu dávku na den, lidé jich ale snědí více. Testy neprověřují ani jejich souhrnný dopad a jaký mají vliv při celoživotním užívání.

"Cílem projektu CEFF je zdůrazňovat a podpořit význam zdravého životního stylu bez chemie v jídle a ulehčit spotřebiteli jeho orientaci při nákupu," dodala Častvajová, podle které je tento projekt pilotně realizován v České republice. "Je zcela nezávislý. Nestojí za ním žádní výrobci či lobbistické skupiny, které by chtěly protěžovat svoje výrobky či chránit své zájmy," uvedla Častvajová, podle které tento projekt podporuje řada pediatrů, praktických lékařů i alergologů.

Spotřebitelé by podle Večeřové měli důvěřovat především logům jako jsou KLASA, Regionální potravina, Český výrobek - garantováno Potravinářskou komorou ČR či Produkt ekologického zemědělství. "Tato loga garantuje stát nebo relevantní nevládní organizace. U ostatních log není zaručena žádná garance toho, že dotyčný výrobek skutečně splňuje parametry, za které takové logo ručí," míní Večeřová.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info