Ministr zemědělství na Karlovarsku jednal o pozemkových úpravách i budoucnosti Společné zemědělské politiky

Prodej půdy a budoucnost Společné zemědělské politiky byly kromě jiného tématem jednání ministra zemědělství Ivana Fuksy s představiteli Agrární komory ČR, Asociace soukromých zemědělců a zástupci místních samospráv při návštěvě Karlovarského kraje. Ministr také navštívil soukromou farmu Kamenný dvůr v Kynšperku nad Ohří.

„Budoucnost Společné zemědělské politiky patří mezi moje priority.Princip férového přístupu ke všem členským zemím naše agrární diplomacie opakuje na všech jednáních. Konkrétně se promítlo například do deklarace proti stropování přímých plateb a do podpory, kterou jsme pro dokument získali od Slovenska, Rumunska, Německa, Velké Británie a Itálie,“ řekl ministr zemědělství Ivan Fuksa na dnešním setkání ve Františkových Lázních.

Se zástupci Agrární komory a Asociace soukromých zemědělců ministr hovořil také o transformaci systému institucí a úřadů Ministerstva zemědělství, jejímž cílem je především pružnější fungování resortu, snížení byrokracie a zjednodušení života pro zemědělce, potravináře i spotřebitele. „Reforma má zjednodušit agrární legislativu, aby byla pružnější a méně byrokraticky zatěžovala zemědělce. Chceme také omezit počet kontrolních návštěv, aby naše zemědělce zatěžovaly co nejméně,“ uvedl ministr Fuksa.

Při návštěvě Karlovarska dnes ministr Fuksa zavítal na soukromou farmu Kamenný dvůr v Kynšperku nad Ohří. Hospodářství má celkovou výměru zhruba přes 800 hektarů, přičemž většinu pokrývají travní porosty. Majitel Evžen Ifkovich ministra při prohlídce informoval, že se zaměřuje na travní porosty a masný skot. Na farmě chovají skot a prasata. „Líbí se mi, že jde o klasické a dobře fungující hospodářství, jehož majitel patří k úspěšným podnikatelům regionu,“ řekl ministr Ivan Fuksa.

Jedním z bodů setkání se starosty Karlovarského kraje byly pozemkové úpravy, které jsou další prioritou Ministerstva zemědělství. „Jsou totižpříležitostí pro vlastníky, kteří skutečně chtějí na zemědělské půdě pracovat. Pozemkové úpravy zároveň slouží jako prevence před erozí i ochrana před kontaminací vody,“ řekl ministr Fuksa s tím, že pozemkové úpravy jsou impulsem pro obnovu venkovského prostoru, a proto jim bude Ministerstvo zemědělství stále věnovat velkou pozornost.

Radek Ležatka

ředitel Odboru komunikace MZe

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info