Souhrn událostí uplynulého dne – 15.9.2011

Systém kontrol chrání České pivo před napodobeninami

Důsledný systém kontrol, které provádí Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI), brání tomu, aby bylo pivo s Chráněným zeměpisným označením (CHZO) České pivo napodobováno výrobci především ze zahraničí. V současnosti používá toto CHZO 9 pivovarů pro 46 piv, což je 56 % trhu piva u nás a tento počet dále poroste. SZPI uskutečňuje kontroly jednak u pivovarníků, kteří chtějí CHZO České pivo používat nově, jednak též prověřuje pivovary, které už CHZO mají, zda skutečně dodržují stanovené podmínky.

Belgie zakázala kastraci selat bez anestézie

Od příštího roku nebude možné v Belgii provádět chirurgickou kastraci selat bez anestézie, od roku 2018 pak nebude možné provádět kastraci vůbec. Od 1. ledna 2012 bude v Belgii zakázáno provádět kastraci selat bez anestézie, jak informoval Svaz belgických jatek a bouráren (FEBEV) ve své tiskové zprávě. Svaz tak splnil svůj slib z loňského roku, že se zasadí od roku 2012 o zastavení chirurgické kastrace bez umrtvení. Od roku 2018 bude kastrace selat zakázána úplně.

Bitvu před reformou společné zemědělské politiky po roce 2013 zahájil Zemědělský svaz

Zemědělský svaz útočí na ekologické zemědělce. Vyčítá jim míru podpory a poukazuje na údajnou neefektivitu využívání dotací. „Některé výroky můžeme velkoryse přejít, ale podobná prohlášení a zprávy ignorovat nelze. Je evidentní, že zástupci Zemědělského svazu a ekologičtí zemědělci vnímají krajinu a natož pak tu zemědělskou, která je všechny živí, zcela odlišně. Plně chápu, že s reformou společné zemědělské politiky (SZP) po roce 2013 bude stoupat i agrese vůči ekologickým zemědělcům, nicméně agresoři musí počítat s tím, že to nenecháme bez odezvy,“ komentovala Kateřina Nesrstová, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců.

Na pozemkové úpravy letos můžou jít zhruba dvě miliardy korun

Do pozemkových úprav bude stát letos moci investovat bezmála dvě miliardy korun, což je zhruba stejná částka jako loni. ČTK to dnes sdělila mluvčí ministerstva zemědělství Tereza Dvořáčková, podle které k závěru loňského roku byla v rámci pozemkových úprav vybudována ekologická opatření na více než 1100 hektarech, protierozní a protipovodňová opatření dohromady na další více než tisícovce hektarů a vzniklo také přes 1700 kilometrů cest.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info