Poškodit dobré jméno je poměrně snadné

Veterinární dozorové orgány v Maďarsku zjistily v zásilce sušeného mléka rostlinný tuk. Údajně šlo o mléko z ČR. Zásilka byla označena tak, jako kdyby pocházela z firmy Olma.

Při bližším prověření se však ukázalo, že zásilku sušeného mléka, která byla falšovaná přídavkem rostlinného tuku, česká firma vůbec nevyrobila. Jak způsob balení výrobku (použité pytle o jiné hmotnosti), tak použitá značka zdravotní nezávadnosti, „ovál“ s označením země původu, jsou nedokonalou nápodobou formátu známé české firmy.

Nyní je v běhu řízení a pátrání po skutečném výrobci. Samozřejmě také bylo na Olmě, aby doložila, že zásilka sušeného mléka nalezená v Maďarsku nepochází z jejích závodů. A ta to již prokázala.

Je to po delší době poprvé, co se setkáváme s takovýmto případem. Ale právě na něm lze doložit, jak je důležité sledovat správné označování výrobků a potravin živočišného původu.

Státní veterinární správa ČR se v rámci ověřování dodržovaných standardů potravin živočišného původu zaměřuje taktéž na deklarované složení, a to jak při obchodování v rámci intrakomunitárního trhu, tak samozřejmě i v případě produktů z nečlenských zemí.

Upozorňujeme při této příležitosti, že se zaměřujeme právě na možné falšování složení, kontrolujeme, zda souhlasí s tím, co je uváděno na etiketě. Zejména u českých výrobců jsme se dosud s problémy nesetkali.

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info