Česká republika má první dvě Fairtradová města: Litoměřice a Vsetín

První dvě města v České republice dnes získala titul Fairtradové město. Jsou jimi české Litoměřice a moravský Vsetín.

Města splnila podmínky mezinárodní kampaně a zařadila se tak po bok tisícovky měst z celého světa, která ve své politice zohledňují společenskou odpovědnost a nabízí svým občanům lepší přístup k podpoře spravedlivého obchodu.

Litoměřice a Vsetín jsou zároveň prvními městy ve střední a východní Evropě, kterým se podařilo tento titul získat. Certifikát předali městům zástupci garanta kampaně Ministerstva životního prostředí ČR a Národní sítě Zdravých měst ČR.

Jedinečnost kampaně Fairtradová města tkví v jejím globálním měřítku a ve vzájemné spolupráci důležitých aktérůobchodníků, úřadů, nevládních organizací, škol apod.,“ říká Veronika Bačová, ředitelka Asociace pro fair trade. A přibližuje také tajemství celosvětového úspěchu kampaně: „Fairtradová města představují konkrétní a jednoduchý nástroj, jak se město může zapojit do lidskoprávní kampaně.Lidé, kteří chtějí podpořit dobrou myšlenku, nemusí složitě hledat cestu, jak na to. Dostanou srozumitelný návod ve formě přístupových kritérií, která městům ukládají jednoznačné aktivity. Zároveň kampaň města nezatěžuje velkou administrativou.“

Přínosy zapojení do kampaně Fairtradová města shrnuje Petr Hermann, zastupitel města Litoměřice: „Udělení statusu Fairtradového města pro nás znamená především dobrou vizitku města, stejně jako členství v Národní síti Zdravých měst ČR. Zde totiž patříme k nejpokročilejším členům. Město má příležitost přímé podpory spravedlivého obchodu a odpovědné spotřeby. Otevírají se další možnosti už tak dobré spolupráce s neziskovými organizacemi, se školami a podnikateli. Účast v projektutaké napomáhá v mezinárodní spolupráci s partnery, kteří se rovněž vážně zabývají otázkami spravedlivého obchodu. Město touto formou prezentuje svou společenskou odpovědnost a posiluje toto vědomí u svých obyvatel.“

Koncept fair trade nabízí možnost, jak podpořit konkrétní drobné pěstitele a řemeslníky v rozvojových zemích snadno a efektivně.Zapojení se do systému fair trade dává těmto lidem možnost žít důstojný život, osamostatnit se a zajistit svým dětem vzdělání. Podporou fair trade můžeme přispět k nastavení spravedlivějších podmínek mezinárodního obchodu, který bude založený na respektu k lidem,“ říká ke svým motivacím starostka Vsetína Iveta Táborská.

Ke statusu Fairtradové město má nakročeno i několik dalších měst z Čech a Moravy – Brno, Chrudim, Hodonín a Třebíč.

Zdroj: Asociace pro fair trade

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info