Letošní úroda vína vypadá slibně, vinaři začali sklízet

Letošní úroda vína vypadá velice slibně. Na vinicích dozrávají vzorové hrozny, které nebyly léta k vidění. Vína, která vzniknou z letošní sklizně, by měla být kvalitní a také úroda bude patrně výborná. Sklízet začali vinaři naplno tento týden. ČTK to řekl tajemník Svazu vinařů Martin Půček.

"Je to velice dobré. Pouze trochu unikají kyselinky vlivem tepla, ale to se dá technologicky zvládnout," řekl Půček. Podle něj se letos vinohradům vyhnuly plísně i další choroby. Vinařům přeje počasí. Od srpna je prakticky nepřetržitě teplo, což dozrávání hroznů přeje. Zvyšuje to také jejich cukernatost. "Počasí je úplně perfektní, tak jak má být," pochvaluje si Půček.

Podle něj kvalita hroznů i úroda s přehledem překonají loňský rok, který byl pro vinaře neúspěšný. Konkrétněji Půček sklizeň odhadovat zatím nechtěl. "Housata se počítají, až jsou doma," uvedl. Z vinohradů už ale zmizely rané odrůdy, kterými jsou například Irsai Oliver nebo Muškát moravský, vinaři začali sklízet už i Müller Thurgau a další. Na řadě je nyní podle Půčka Vetlínské, Rulandské bílé nebo Modrý portugal. Hlavní část sklizně budou mít vinaři za sebou do poloviny října. Na vinicích zůstanou pak pouze hrozny, které si vinaři nechají na výjimečná vína a výběry.

Kvalitu hroznů na vinicích potvrzuje i ředitel jednoho z největších vinařství v ČR Znovín Znojmo Pavel Vajčner. "Ročník bude mimořádný. Sklízet se začalo díky dobrému počasí o dva týdny dříve. Cukernatost je mimořádně vysoká," řekl Vajčner ČTK. Hrozny letos podle něj nepostihla žádná katastrofa, ani houbové choroby. "Na vinicích visí vzorové hrozny, tak krásné a zdravé hrozny jsem dlouho neviděl," dodal Vajčner.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info