Souhrn událostí uplynulého dne – 16.9. – 18.9.2011

Česká republika má první dvě Fairtradová města: Litoměřice a Vsetín

První dvě města v České republice dnes získala titul Fairtradové město. Jsou jimi české Litoměřice a moravský Vsetín. Města splnila podmínky mezinárodní kampaně a zařadila se tak po bok tisícovky měst z celého světa, která ve své politice zohledňují společenskou odpovědnost a nabízí svým občanům lepší přístup k podpoře spravedlivého obchodu. Litoměřice a Vsetín jsou zároveň prvními městy ve střední a východní Evropě, kterým se podařilo tento titul získat. Certifikát předali městům zástupci garanta kampaně Ministerstva životního prostředí ČR a Národní sítě Zdravých měst ČR.

V Čejči na Hodonínsku umějí pěstovat kukuřici i přes erozi půdy

Pěstitel kukuřice Oldřich Horák z Horákovy farmy v Čejči na Hodonínsku pěstuje kukuřici v oblasti, která vážně trpí erozí půdy. Přesto se mu daří i na svažitých pozemcích erozi zabránit, a to díky speciálnímu pěstitelskému postupu, při kterém úspěšně využívá sázení meziplodin. Na jeho postup upozornil v tiskové zprávě Výzkumný ústav meliorací a ochrany půdy (VÚMOP) a ministerstvo zemědělství, které monitorují regiony ohrožené erozí. Podle zemědělských expertů je v Česku v současnosti ohroženo erozí až 45 procent půdy, a to zejména na Moravě. Hrozí tak miliardové škody. Proto ministerstvo od července zavedlo nová pravidla pěstování a kontroly hospodaření, která musejí sedláci uplatňovat na zhruba 15 procentech celkové rozlohy orné půdy v Česku.

Čeští vědci se významně zapojili do výzkumu pšenice

Mezinárodní výzkumná iniciativa pro šlechtění pšenice (IRIWI - International Research Initiative for Wheat Improvement) se sešla 15. září 2011 v Paříži na schůzce Skupiny G20 sdružující nejvyspělejší ekonomiky světa. Scházejí se zde význační vědci, ředitelé výzkumných organizací, potravinoví experti i politici. Iniciativa, jejíž zahajující zasedání včera začalo, koordinuje celosvětový výzkum vedoucí ke šlechtění lepších odrůd pšenice. Cílem je zvýšit její výnosy a odvrátit potravinovou krizi. V rámci IRIWI spolupracují i čeští vědci z Ústavu experimentální botaniky (ÚEB) Akademie věd ČR a Centra regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum.

Úroda je doma. Letos se výjimečně zadařilo

Sklizeň skončila a přes chmurné vyhlídky v polovině léta mohou být nakonec farmáři spokojeni. Jenom obilí letos sklidili o 19 procent více než loni, i když kvalita je kvůli deštivému počasí mnohdy velmi rozdílná. „Letošní rok je velmi dobrý a neplatí to jenom u obilí. Je také dobrá úroda brambor, chmele, kukuřice, pícnin nebo cukrové řepy,“ uvedl prezident Agrární komory Jan Veleba. Dodal, že letos se mimořádně dařilo pšenici ozimé, u které zemědělci zaznamenali největší výnos. Z jednoho hektaru získali 5,9 tuny tohoto druhu obilí.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info