Chov ryb by měl být zdrojem zdravých a kvalitních potravin pro obyvatele EU

Sdílet znalosti a řešit společné problémy chovu kapra v Evropské unii bylo cílem mezinárodní konference Kapr 2011, která se konala v polovině září v polském Kazimierzi Dolnem. Jednání pod čestným patronátem polského ministra zemědělství a rozvoje venkova Marka Sawického se zúčastnilo přes 200 odborníků z evropských zemí.

Českou republiku na konferenci zastupovalo Rybářské sdružení České republiky a náměstek ministra zemědělství Juraj Chmiel, který účastníky informoval, že ČR usiluje dlouhodobě o výraznější podporu vnitrozemské akvakultury v rámci EU. Připomněl, že ministr zemědělství ČR Ivan Fuksa prezentoval na Radě ministrů pro zemědělství a rybářství v dubnu 2011 Společnou deklaraci Rakouska, České republiky, Maďarska, Lucemburska a Slovenska k budoucí roli sladkovodní akvakultury a vnitrozemského rybolovu v reformě Společné rybářské politiky. S deklarací na místě vyslovilo souhlas dalších jedenáct členských států EU.

„Jedním z hlavních cílů Evropské komise by podle nás měla být podpora environmentálně ekonomicky a sociálně udržitelného rozvoje akvakultury a tím i přispění k zaměstnanosti na venkově. Akvakultura, a to jak mořská, tak sladkovodní, by také měla být vnímána jako významný producent v oblasti zabezpečení zdravých a kvalitních potravin pro obyvatele Evropské unie při zajištění udržitelného rozvoje,“ uvedl ministr zemědělství Ivan Fuksa.

Náměstek Chmiel ve vystoupení, které zaznělo na začátku konference, představil aktivity Ministerstva zemědělství ČR v EU, prosazující priority sladkovodního rybářství pro nové programovací období po roce 2013. „K prioritám Ministerstva zemědělství patří především investice do chovu a zpracování ryb, které povedou k posílení konkurenceschopnosti odvětví sladkovodního rybářství i vůči třetím zemím, propagace akvakultury a podpora konzumace ryb, vzdělávání, výzkum a aplikovaný výzkum, včetně testování nových výrobků a technologií, akvaenvironmentální opatření a boj s predátory - především s kormorány,“ řekl Chmiel

V závěru svého projevu ocenil náměstek Chmiel myšlenku uspořádání konference tohoto typu a poděkoval pořadatelům za její svolání a vyjádřil přání intenzivnější spolupráce na realizaci výše zmíněných cílů v oblasti sladkovodního rybářství na evropském poli.

Radek Ležatka

ředitel Odboru komunikace MZe

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info