Souhrn událostí uplynulého dne – 19.9. 2011

Andrej Babiš kupuje UNILES

Agrofert Andreje Babiše vstoupil podle informací serveru ihned.cz do lesnické společnosti UNILES. Andrej Babiš tak pokračuje v letošním získávání vlivu na lesnický sektor. Kromě společnosti WOTAN poskytující komlexní lesnické služby, patří již do skupiny Agrofert také Forest Gamp - menší firma zabývající se zejména zpracováním těžebních zbytků. „Určitě ten sektor vnímám rizikově, když veškeré podnikání je o surovinách a u nás většinu suroviny v lesnictví vlastní stát. Ale je to výzva, nový sektor. Sám jsem zvědav, jak to dopadne, jestli Lesy ČR zničí většinu českých firem nebo bude stabilizace, kde každý dostane trošku "nažrat" a přežije,“ uvedl v létě v online rozhovoru pro ihned.cz Andrej Babiš.

Chov ryb by měl být zdrojem zdravých a kvalitních potravin pro obyvatele EU

Sdílet znalosti a řešit společné problémy chovu kapra v Evropské unii bylo cílem mezinárodní konference Kapr 2011, která se konala v polovině září v polském Kazimierzi Dolnem. Jednání pod čestným patronátem polského ministra zemědělství a rozvoje venkova Marka Sawického se zúčastnilo přes 200 odborníků z evropských zemí. Českou republiku na konferenci zastupovalo Rybářské sdružení České republiky a náměstek ministra zemědělství Juraj Chmiel, který účastníky informoval, že ČR usiluje dlouhodobě o výraznější podporu vnitrozemské akvakultury v rámci EU.

Počet prasat chovaných na jižní Moravě klesl o 23,7 pct

K počátku srpna se v Jihomoravském kraji chovalo 221.328 kusů prasat, což je o 23,7 procenta méně než ve stejném období loňského roku. Uvedl to Český statistický úřad (ČSÚ). Podle něj byl meziroční propad v chovu prasat na jihu Moravy největší v mezikrajském srovnání. Snížení stavů zaznamenaly všechny kraje s výjimkou kraje Libereckého a Ústeckého. I přes snížení počtu chovaných prasat eviduje Jihomoravský kraj třetí největší chovy vepřů v mezikrajském srovnání. Prvenství má Středočeský kraj včetně Hlavního města Prahy, za který se řadí Kraj Vysočina.

Letošní úroda vína vypadá slibně, vinaři začali sklízet

Letošní úroda vína vypadá velice slibně. Na vinicích dozrávají vzorové hrozny, které nebyly léta k vidění. Vína, která vzniknou z letošní sklizně, by měla být kvalitní a také úroda bude patrně výborná. Sklízet začali vinaři naplno tento týden. ČTK to řekl tajemník Svazu vinařů Martin Půček. "Je to velice dobré. Pouze trochu unikají kyselinky vlivem tepla, ale to se dá technologicky zvládnout," řekl Půček. Podle něj se letos vinohradům vyhnuly plísně i další choroby. Vinařům přeje počasí. Od srpna je prakticky nepřetržitě teplo, což dozrávání hroznů přeje. Zvyšuje to také jejich cukernatost. "Počasí je úplně perfektní, tak jak má být," pochvaluje si Půček.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info