Více krav než obyvatel

Aktuální početní stavy dojeného skotu na Novém Zélandu s 4,4 mil. zvířat převýšily počet obyvatel, kterých v tomto ostrovním státě žije 4,39 mil. V meziročním srovnání vzrostly početní stavy mléčného skotu o 144 000 kusů, čímž stoupla i produkce mléka na 15,8 mld. kg (1,44 mld. kg sušiny). V porovnání s rokem předchozím to představovalo nárůst o 3,3 %.

39,3 % cekového množství mléka v přepočtu na sušinu bylo vyprodukováno na jižním ostrově. Zdejší mléčné farmy dokázaly v průměru vyprodukovat u svých stád dvojnásobné množství mléka v porovnání s farmami hospodařícími na severním ostrově. Příčinou tak výrazného rozdílu v mléčné užitkovosti jsou: větší velikost stád dojnic, hustší pastevní porosty a vyšší produkce obsahových látek.

Od roku 1980 se celkový počet dojených stád ročně snižuje v průměru o 160. V současné době je na Novém Zélandě dojeno 11 191 stád krav; současně vzrostla průměrná velikost stáda krav na 376 kusů.

Více informací je k dispozici na adrese www.bayofplantytimes.co.nz

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info