České pekárny živoří a očekávají růst cen svých výrobků

Osm z deseti českých pekáren se nachází ve ztrátě a nejsou schopny investovat do modernizace provozů ani odpovídajícím způsobem ohodnotit své zaměstnance. Toto nelichotivé zjištění vyplynulo z průzkumu uskutečněného v rámci odborného semináře Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů ČR (PSPaC ČR) na letošní výstavě Země živitelka v Českých Budějovicích.

Český pekařský průmysl je navíc decimován růstem většiny vstupních nákladů a importem mražených polotovarů dopékaných v prodejnách.

„Úprava odbytových cen pekařských výrobků v letošním květnu byla vyústěním řady nepříznivých faktorů, působících v oboru od začátku krize“ uvádí předseda PSPaC ČR Jaromír Dřízal s tím, že kritická situace v celém oboru nadále přetrvává. Průměrný plat v pekárnách je okolo 16 000 korun. To je podle Dřízala dlouhodobě neudržitelné a na nedostatek kvalitních pekařů by mohl v budoucnu nejvíce doplatit zákazník.

Nedostatek kvalitní pšenice i žita

Jak uvádí Pavel Filip ze Svazu průmyslových mlýnů ČR (SPM ČR), v letošním roce lze očekávat nedostatek kvalitní potravinářské pšenice a žita. Deštivý srpen totiž způsobil tzv. porůstání obilí, jehož důsledkem je zhoršení jeho uživatelských vlastností. Mouka vyrobená z takového obilí se musí technologicky upravovat.

„V tuto chvíli už lze s jistotou tvrdit, že budeme čelit nedostatku kvalitního žita, kterého potřebujeme přes 100 000 tun ročně. Z letošní sklizně vyhovuje pouze desetina. Proto se neobejdeme bez jeho dovozu,“ tvrdí Pavel Filip.

Ceny potravin porostou

Na nezbytnost růstu cen potravin dlouhodobě upozorňuje také Potravinářská komora České republiky (PK ČR). „Dvacet let ceny potravin ve srovnání s růstem průměrných platů klesaly, protože potraviny stále tvořily jakousi záchrannou a sociální síť. Tento trend a situace jsou ale dále neudržitelné a spotřebitelé si musí začít zvykat, že ceny potravin prostě od teď stále porostou,“ říká prezident PK ČR Miroslav Toman.

Data Českého statistického úřadu ukazují na výrazný růst cen základních surovin nutných pro pekařskou výrobu. V letošním srpnu meziročně vzrostly ceny všech typů hlavní suroviny – mouky, a to v průměru o 83 procent. U ostatních komodit se pak meziroční navýšení cen pohybuje od pěti procent u másla až po 71 procent u máku. Meziročně zdražila také motorová nafta o devět procent nebo o 14 procent obalové materiály.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info