Souhrn událostí uplynulého dne – 21.9. 2011

Inspekce kontroluje burčák, podezřelé vzorky už míří do laboratoře

Inspektoři ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce mají letos za sebou na jihu Moravy už desítky kontrol prodávaného burčáku. Z kontrolovaných nápojů se jim deset nezdálo, a proto jejich vzorky poslali do laboratoří. Výsledky testů budou znát do několika týdnů. Mimo nedostatečnou kvalitu nápoje pak mezi nejčastější prohřešky zjištěné na stáncích patří nedostatečné označování. "Inspektoři se i letos setkávají s tím, že částečně zkvašený hroznový mošt z jiných hroznů, než těch, které pocházejí z České republiky, je označován jako burčák, což je proti předpisům," přiblížil mluvčí inspekce Michal Spáčil. Inspektoři se i letos často zaměřují na prodejce či výrobce, u kterých zjistili prohřešky již v minulosti. Dále pak prověřují podněty, které jim přijdou od nespokojených zákazníků, a zároveň se snaží zkontrolovat co nejvíce dalších prodejců.

Sněmovna podpořila novelu zákona o oběhu osiva

Sněmovna dnes v prvním čtení podpořila vládní novelu zákona o oběhu osiva a sadby, která se týká především osiv určených k ochraně přirozeného prostředí. Jde o osivo užívané převážně v národních parcích či chráněných krajinných oblastech a jeho uvádění na trh. Jak dnes poslancům řekl ministr zemědělství Ivan Fuksa, týká se to hlavně horských luk a lučních květů. Novela podle Fuksy zavádí oprávnění s takovýmto osivem obchodovat a další související povinnosti. Změnu legislativy si vyžádala směrnice EU z loňského roku. Dodavatel, který bude chtít uvedenou směs osiv uvést do oběhu, bude podle nové úpravy muset zažádat Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský o povolení. Zároveň bude muset ústav informovat o množství osiva, pro které žádá o povolení, a o výměře a umístění plánovaných lokalit sběru.

Výrobcům vajec v ČR hrozí znevýhodnění proti konkurenci z EU

Česká republika bude s několika dalšími státy požadovat, aby Brusel zakázal vyvážet do jiných zemí bloku vejce z farem, které nesplňují normy týkající se velikosti a kvality klecí. Problém je v tom, že producentům vajec z ČR kvůli těmto pravidlům hrozí, že by mohli být znevýhodněni vůči konkurenci z některých jiných států unie. Vše souvisí s normou zabývající se zlepšením životních podmínek nosnic v klecích. Na ní se EU dohodla již v roce 1999. Na jejím základě mají farmáři do konce letošního roku zavést klece, které budou mít třeba širší podestýlku, lepší přístup k vodě a obecně nosnicím zajistí lepší podmínky k životu. Jenže Evropská komise si v létě udělala průzkum, který ukázal, že čtvrtina všech producentů k těmto nákladným opatřením nepřistoupila a do konce roku tak neučiní. Česko je naopak jednou ze zhruba desítky zemí, v nichž tak většina výrobců učinila.

Agrární komora proti méně úrodným oblastem

Svaz marginálních oblastí (SMO) zastupující farmáře v horských a podhorských oblastech se ohrazuje vůči snaze Agrární komory zlikvidovat zemědělské hospodaření v méně úrodných oblastech. SMO je toho názoru, že zemědělské hospodaření patří jak na ornou půdu do nížin, tak i na louky a pastviny v méně úrodných oblastech. Tyto oblasti si nekonkurují a každá je vhodná pro jiný druh zemědělské činnosti. Jen při zachování zemědělství i v Pošumaví, Krušnohoří, Lužických a Jizerských horách, Krkonoších atd. může být efektivně vytvářena kulturní krajina neodmyslitelně spojená s evropským prostorem.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info