Včely hledají zemědělce

V době, kdy je svět konfrontován s úkazem hromadného hynutí včel CCD (Colony Collapse Disorder), jež likviduje rozmanitost přírody a způsobuje krizi zemědělství, závislého na aktivitě hmyzích opylovačů, představuje německý Svaz pěstitelů Gäa internetovou platformu pro včelaře a rolníky.

Projekt včelí platformy se zrodil loni v letě jako výsledek dialogu mezi Svazem pěstitelů Gaa a včelaři. Včelařům a ekologicky hospodařícím zemědělcům dává možnost vyměňovat si informace a zkušenosti.

„Včelaři těžko hledají stanoviště pro své úly dostatečně vzdálené od poli ošetřovaných insekticidy a jinými chemikáliemi. Pěstování plodin a kultur, jako je například řepka, je z 90 procent závislá na včelách, a proto může byt platforma zajímavá i pro pěstitele hledající včelaře", vysvětluje Freia Bohm ze Svazu Gaa. Online seznam včelařů a ekologicky hospodařících zemědělců může oběma stranám pomoci navázat kontakt.

Platforma byla zprovozněna na začátku léta. Ačkoli je nyní její dosah pouze regionální (prezentováni jsou pouze zemědělci ze Saska), záměrem je rozšířit dosah na celé Německo. „Do budoucna plánujeme zpřístupnit platformu ostatním ekologicky hospodařícím zemědělcům“.

Další informace o Svazu pěstitelů Gaa najdete na internetová adrese www.gaea.de a prostřednictvím internetové platformy www.imker.gaea.de

Zdroj: EkoConnect, Autor: Sadia Robein

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info