Vědci odhalili genetickou spojitost chorob skotu

Vědci z Agricultural Research Service (ARS) a U.S. Meat Animal Research Center Romana L. Hrusky (USMARC) se sídlem v Clay Center v Nebrasce objevili lokaci na 20. bovinním chromosomu, který je spojován s výskytem nejčastějších bakteriálních onemocnění – chřipky, hniloby paznehtů a bovinní respiratorní choroby (pneumonie) – která ovlivňují chov skotu ve feedlotech.

ARS je přední interní vědeckou institucí amerického ministerstva zemědělství (USDA) a její výzkumy podporují mezinárodní bezpečnost potravin, která je prioritou tohoto ministerstva.

Bovinní respiratorní choroba je příčinou 75 % morbidity ve feedlotech a více než 70 % všech úhynů s celkovým ekonomickým dopadem na producenty vykrmeného skotu ve výši jedné miliardy USD ročně. Roční náklady na léčení skotu postiženého chřipkou se odhadují na 150 mil. USD a ztráty vyvolané hnilobou paznehtů u dojnic byly vyčísleny v rozmezí 120 až 350 USD na jednu plemenici.

Eduardo Casa, vedoucí vědeckého týmu bovinních chorob a imunologie v Národním centru veterinárních chorob ARS se sídlem v Ames (Iowa) a bývalý genetik USMARC zkoumal genetickou výbavu skotu s cílem získat důkazy o genech spojených s rezistencí nebo tolerancí vůči chorobám.

Casa a jeho kolegové kombinovali chřipku, hnilobu paznehtů a respiratorní chorobu ve snaze znázornit celkový výskyt patogenních onemocnění. Vytvořili rodiny hybridních býků: brahman x hereford, brahman x angus, piemont x angus a belgické modré x Marc III (částečně pincgavský, hereford, angus a červený bezrohý skot). Analýza vzorků DNA 240 potomků infikovaných jedním nebo více typy chorob odhalily polymorfní genetický marker zvaný lokus kvantitativního znaku (QTL) na 20. chromozomu. Tento QTL je spojován se třemi chorobami.

20. chromozom se nachází v blízkosti genetického markeru souvisejícího s jinými chorobami a mohl by mít signifikantní vliv na celkový zdravotní stav skotu, uvedl Casas. Identifikace genetických markerů odpovědných za choroby by poskytla příležitost k produkci skotu se zvýšenou tolerancí vůči onemocněním, což by také mohlo přispět ke snížení ekonomických ztrát způsobených výskytem chorob.

Výsledky výzkumu byly publikovány v Journal of Animal Science. Více informací o tomto výzkumu je možné získat na adrese www.ars.usda.gov.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info