Poslanecká sněmovna schválila bez větších připomínek návrh zákona o ochraně ovzduší

Návrh nového zákona o ochraně ovzduší, který připravilo Ministerstvo životního prostředí a který v červenci schválila i vláda, prošel bez problémů i prvním čtením v Poslanecké sněmovně. Jeho hlavním cílem je dosáhnout lepší kvality ovzduší při současném snížení nadbytečné administrativní zátěže a legislativních povinností.

„Nová opatření uvedená v návrhu zákona se dotknou nejen velkých znečišťovatelů, ale i domácností. Malé kotle, uváděné na trh, budou muset mít výrazně nižší emise než teď. Zákon také zakáže spalování nekvalitních paliv,“ uvedl ministr Tomáš Chalupa. „Norma počítá i s možností vymezování nízkoemisních zón ve znečištěných městech, lázeňských městech a obcích v chráněných územích. Kromě nízkoemisních zón nebo navýšení poplatků za znečištění norma zavádí takzvaná kompenzační opatření,“ dodal.

Vznik kompenzační opatření v praxi znamená, že v oblastech se zhoršenou kvalitou ovzduší nebudou uvedeny do provozu nové zdroje znečišťování, dokud neprokáží nebo nepřijmou opatření, která budou nové znečištění vyvažovat.

Dalším bodem je zavádění nízkoemisních zón, kdy obce a města budou mít možnost vyčlenit na svých územích zónu, do které nebudou moci vjíždět auta, která nesplňují emisní limity. Obce a města ale zároveň musí zajistit objízdnou trasu po silnici stejné nebo vyšší třídy.

Návrh zákona obsahuje i nové parametry pro kotle pro domácnosti, kdy malé kotle (o příkonu do 300 kW) uváděné na trh v České republice budou mít výrazně nižší emise než dnes.

Nový zákon zároveň umožní individuální přístup k velkým znečišťovatelům ovzduší a to tak, že příslušné krajské úřady budou moci zpřísnit provoz zdroje, který má na kvalitu ovzduší v oblasti prokazatelně špatný vliv.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info