Souhrn událostí uplynulého dne – 23.9. – 25.9.2011

Seznamy látek asi budou místo zákona o biocidech ve vyhlášce

V zákoně o biocidech už zřejmě nebudou seznamy účinných látek. Podle návrhu novely, kterou dnes schválila sněmovna, je bude obsahovat vyhláška vydávaná ministerstvem zdravotnictví. Cílem vládní předlohy je zjednodušit úřední postup. Míří k posouzení Senátu. Biocidy se užívají při hubení škůdců a plevelů v zemědělství. V přílohách zákona jich je nyní na tři desítky.

EU pracuje na odvolání zákazu živočišných mouček

Uvolnění striktního zákazu zkrmování živočišného proteinu v EU je zase o něco blíže. Deset let po výskytu prvního případu BSE v Německu a přijetí zákazu zkrmování proteinu živočišného původu hospodářským zvířatům pronikla diskuse o opětovném povolení zkrmování těchto proteinů i do v Evropského parlamentu.

Očekává se pokles dovozu masa do Ruska

Rusko bude i nadále posilovat ochranu svého trhu s masem. Podle doporučení ruského ministerstva zemědělství a hospodářství by měl dovoz masa v roce 2012 poklesnout. To se bude týkat především vepřového masa. A to z množství 600 000-650 000 t v roce 2011 na 350 000 t ve zmíněném roce 2012. Odběry drůbežího masa ze zahraničí by se měly snížit pouze o 20 000 t, tedy na 330 000 t. V zájmu domácích výrobců masa funguje pro ochranu ruského trhu dovozní clo a celní kvóty. Nad rámec určitého množství se lze dostat až na takovou úroveň vyměřeného cla, která prakticky znemožňuje dovoz.

EU povolí dovoz egyptské zeleniny

Zákaz dovozu zeleniny z Egypta v důsledku epidemie EHEC by v brzké době mohl být odvolán. EU hodlá brzy povolit dovoz egyptské zeleniny, který byl po epidemii způsobené EHEC zakázán. Podle Agra Europe odborníci z evropského Potravinového a veterinárního úřadu (FVO) při své inspekční cestě po Egyptě neshledali žádné závady.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info