Dojnice trpí neznámým onemocněním

V pohraničním německo-holandském území se v současné době množí zprávy o poklesu denní produkce mléka u dojnic v řádu 10 až 30 % přetrvávajícím po několik dní, jak uveřejnil Dr. Mark Holsteg z veterinární služby Severního Porýní-Vestfálska (NRW) v LZ-Rheinland.

U některých plemenic byl zjištěn až 50% propad mléčné užitkovosti. Vedoucí manažeři zemědělských podniků a veterinární lékaři shodně zaznamenali u některých plemenic přetrvávající teplotu 41 °C, letargii, kulhání a ojediněle průjem. Podobná pozorování byla hlášena i z Nizozemska, zde však u postižených plemenic dominoval průjem. Případy úhynu dosud nejsou známy.

Veterinární služba Zemědělské komory NRW předala vzorky odebrané nemocným zvířatům k další diagnostice. Postižené zemědělské podniky by měly u nemocných zvířat zajistit symptomatickou léčbu.

Protože v současné době není známo, zda se jedná o infekční onemocnění, nebyla přijata žádná zvláštní opatření. Nicméně je nutné zdůraznit striktní dodržování obecných hygienických pravidel, aby se zabránilo případnému zavlečení původců onemocnění na farmy.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info