Souhrn událostí uplynulého dne – 26. 9. 2011

Úroda brambor je dobrá. Cena nízká

Brambory jako pěst či dvě. I takové se daly vykopat na slováckých polích a políčkách. Díky slabším srážkám v posledních týdnech jejich růstu zřejmě i déle vydrží. Letos si tak pěstitelé oblíbené přílohy mnou ruce. O tom, jaký příznivý vliv mělo letošní počasí na zmohutnělé hlízy brambor, se mohly přesvědčit celé kolonie zahrádkářů na Slovácku. „Letos nebylo strašně moc brambor. Škoda jen, že některé byly menší,“ informovala jedna z pěstitelek z Prušánek.

Farmáři si nárokují půdu, na níž je postaveno Dillí

Skupina indických zemědělců žaluje indickou vládu za to, že britská koloniální vláda jejich předkům zabrala půdu, na níž před sto lety postavila hlavní město Dillí. Jak napsal zpravodajský server BBC News, farmáři tvrdí, že nejvýznamnější vládní budovy včetně parlamentu, prezidentského paláce, Nejvyššího soudu či hlavního vojenského památníku byly postaveny na jejich polích tehdejšími britskými vládci Indie, kteří rovněž zničili jejich domy. Podle žaloby většina rodin nedostala za půdu žádné odškodnění a od té doby žijí v bídě ve vesnici ležící asi 40 kilometrů od Dillí. Právní zástupci žalobců uvedli, že volají k odpovědnosti indickou vládu, protože ta převzala po vyhlášení nezávislosti v roce 1947 závazky britské koloniální správy. Pokud ale jejich případ neuspěje, pak prý budou zvažovat žalobu v Londýně.

Klaus podepsal novely o hospodaření energií a o veterinární péči

Prezident Václav Klaus dnes podepsal novelu zákona o hospodaření energií, která zejména sjednocuje podobu takzvaných energetických štítků ve všech zemích EU. Zároveň svým podpisem stvrdil novelu veterinárního zákona, která zlepšuje podmínky pro chovatele a má zvýšit bezpečnost potravin živočišného původu. ČTK to sdělil prezidentův mluvčí Radim Ochvat. Zákon o hospodaření energií do českého právního řádu přejímá evropskou směrnici, která například stanoví povinnost uvádět na energetických štítcích u výrobků jejich spotřebu energie a jiných zdrojů. Toto opatření má zákazníka motivovat k tomu, aby si kupoval šetrnější výrobky s nižší spotřebou.

Británie a Polsko požadují “radikální” reformu společné zemědělské politiky

Podle Londýna a Varšavy potřebuje unijní zemědělská politika modernizaci. Ve své stávající podobě totiž příliš lpí na „zastaralých praktikách“, které jsou již dávno hudbou minulosti. Obě země se tak svým postojem ostře vymezily vůči největšímu zastánci současného nastavení politiky, kterým je Francie.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info