Lesy ČR revitalizovaly Valšovský rybník pod hradem Sovinec na Bruntálsku

Rozsáhlou rekonstrukcí prošel v průběhu uplynulého roku Valšovský rybník ležící pod turisticky oblíbeným hradem Sovincem, v osadě Valšův Důl, v okrese Bruntál, v Moravskoslezském kraji. Revitalizace zhruba padesátiletého rybníka včetně oprav příjezdové komunikace, hráze, všech obslužných zařízení a technického zázemí přišla na více než 2 milióny 100 tisíc korun. Díky kvalitně zpracovanému projektu se Lesům ČR, které revitalizaci Valšovského rybníka zrealizovaly, podařilo na akci získat příspěvek fondů EU.

"Nejnáročnější bylo odstranění sedimentu a odbahnění dna rybníka. Deštivý podzim znemožnil stavební práce na odbahnění, proto se muselo dále pokračovat v zimě a na jaře,“ popisuje průběh prací Jiří Silvestr, ředitel Krajského ředitelství Lesů ČR Frýdek-Místek.

Následovala oprava hráze, která spočívala převážně v odstranění křovin, pařezů, opevnění hráze lomovým kamenem a drceným kamenivem a dále ve vytvoření bezpečnostního přelivu a sanaci narušeného místa hráze jílem. „Součástí oprav hráze se stalo také vytvoření nového vypouštěcího zařízení,“ doplňuje Jiří Silvestr.

Zároveň proběhla rekonstrukce napouštěcího zařízení a vybudoval se podvodní ostrůvek pro tření ryb. Součástí revitalizace Valšovského rybníka je též nový mokřad a systém tří tůní pro obojživelníky, propojený pomocí dvou stavidel s rybníkem.

Pracovníci Lesů ČR již rovněž připravují návrat původních škeblí, které byly po dobu stavebních prací umístěny v náhradních lokalitách.

Valšovský rybník, ležící na hranici Jeseníků a úrodné Hané, je součástí Přírodního parku Sovinecko a je zařazen do území Natura 2000. V jeho okolí můžeme nalézt množství zajímavých živočichů, včetně vzácného raka říčního nebo kriticky ohrožené vydry říční. Hojně jsou zde zastoupeny zajímavé druhy hmyzu a obojživelníků, z ptáků například ledňáček říční, čáp černý nebo volavka popelavá.

V Hradci Králové, 26. září 2011

Zbyněk Boublík

Tiskový mluvčí Lesů ČR, s. p.

Tel.: +420 724 813 301,

E-mail: Boublik@lesycr.cz

DOPLŇUJÍCÍ INFORMACE

Revitalizace Valšovkého rybníka byla realizována z finančních prostředků Lesů ČR a za finanční spoluúčasti Evropského fondu regionálního rozvoje a Státního fondu životního prostředí.

Poznámky pro editory:

Státní podnik Lesy ČR obhospodařuje více než 1,3 milionu hektarů lesního majetku (což představuje šestinu plochy ČR a zhruba polovinu lesů v ČR) a pečuje o více než 39 tisíc kilometrů vodních toků (tj. přibližně o jednu třetinu délky vodních toků a bystřin v ČR).

Podnik ročně vytěží v průměru 7 až 8 milionů m3 dřeva.

Lesy ČR jsou držiteli Osvědčení o účasti v regionální certifikaci lesů systémem PEFC na celé výměře spravovaného lesa. Uvedené osvědčení je dokladem, že LČR v lesích hospodaří v souladu se schválenými standardy trvale udržitelného hospodaření.

Organizace spojených národů (OSN) vyhlásila rok 2011 Mezinárodním rokem lesů (International Year of Forests - IYF). Cílem akcí uskutečněných pod hlavičkou tohoto roku je připomenout veřejnosti význam lesů a lesního hospodářství pro společnost. Ústředním mottem roku je „Lesy pro lidi”. K veřejnosti se dostanou informace vysvětlující vliv lesů na stav klimatu, vliv lesů na kvalitu vody a ovzduší, význam dřeva jako obnovitelné suroviny, význam péče o les a další témata.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info