Ekologické zemědělství je v České republice na vzestupu

Podle Ministerstva zemědělství na konci srpna v ČR na ploše 483 200 ha ekologicky hospodařilo 4 022 podniků.

V České republice získalo ekologické zemědělství opět na významu. Na ploše 483 200 ha ekologicky hospodaří 4 022 podniků. 80 % dotací do ekologického zemědělství v ČR pochází z fondů EU.

Jak sdělilo Ministerstvo zemědělství při příležitosti právě probíhajícího „Měsíce biopotravin a ekologického zemědělství“, koncem srpna ekologicky hospodařilo celkem 4 022 podniků, což bylo o 505 více než v lednu. Plocha půdy obhospodařované podle pravidel ekologického zemědělství dosáhla téměř 483 200 ha a vzrostla tak od začátku roku o 7,8 %. Ve stejném časovém období přibylo 24 nových výrobců biopotravin, jejich celkový počet se tak zvýšil na 650.

V minulém roce byly českým ekologickým zemědělcům vyplaceny dotace v celkové výši 1,15 mld. korun (46,8 mil. EUR), přičemž 80 % prostředků pocházelo z rozpočtu EU. K dalšímu rozvoji tohoto sektoru přispívají od roku 2010 také farmářské trhy a přímý prodej.

Již sedmý „Měsíc biopotravin a ekologického zemědělství“ probíhá v letošním roce s mottem „Značíme kvalitu“. Organizátoři usilovali o lepší informovanost v příslušných kontrolních postupech a také v označování biopotravin na národní a evropské úrovni, uvedl Svaz ekologických zemědělců PRO-BIO. Svaz, který sdružuje 588 zemědělců a 68 prodejců, kromě toho představil nové logo s nápisem „Bioprodukt z farmy – garantováno Svazem PRO-BIO“.

http://www.agrarheute.com/biobranche-tschechien

Zdroj: www.agronavigator.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info