Souhrn událostí uplynulých dní – 27. – 28. 9. 2011

Lednické rybníky mají nového nájemce, výběr sklidil kritiku

Soustava čtyř lednických rybníků na Břeclavsku má po 20 letech nového nájemce. Agentura pro ochranu přírody a krajiny ČR (AOPK ČR) vybrala ve výběrovém řízení Rybářství Hodonín. Informovala o tom v tiskové zprávě na svém webu. Vítěz tendru vystřídá koncem roku firmu APH a Rybníkářství Pohořelice, které měly soustavu čtyř rybníků v pronájmu doposud. Právě dosavadní nájemci, kteří se tendru také zúčastnili, řízení kritizují za údajnou neregulérnost.

Sněmovna schválila zjednodušení pravidel ekologického zemědělství

Sněmovna dnes v závěrečném čtení schválila vládní novelu zákona o ekologickém zemědělství. Novela zjednodušuje předpisy a vydávání výjimek z pravidel. Také má za cíl zkvalitnit kontrolní systém. Předloha převádí do českého práva změny v evropské legislativě, jež nastaly od roku 2009, neobsahuje nicméně změny pravidel hospodaření. Novelu nyní dostane k projednání Senát. Novela má také zjednodušit registraci nových ekologických zemědělců včetně zrušení tisícikorunového správního poplatku za podání žádosti o registraci.

Sněmovna schválila přesun 1,1 mld. Kč pro MZe na národní dotace

Sněmovna dnes schválila zvýšení letošního rozpočtu ministerstva zemědělství o 1,1 miliardy korun přesunem prostředků z Pozemkového fondu. Pro vládní novelu, kterou nyní dostane k projednání Senát, hlasovali i poslanci opozice. Původní předloha počítala s tím, že by na národní dotační zdroje bylo použito pouze 540 milionů korun; zbývajících 560 milionů korun mělo směřovat na Program rozvoje venkova. Sněmovní zemědělský výbor ale doporučil dát na dotace celou částku, neboť příští rok zřejmě bude na spolufinancování Programu rozvoje venkova dost peněz přímo ve státním rozpočtu.

Ekologické zemědělství je v České republice na vzestupu

V České republice získalo ekologické zemědělství opět na významu. Na ploše 483 200 ha ekologicky hospodaří 4 022 podniků. 80 % dotací do ekologického zemědělství v ČR pochází z fondů EU. Jak sdělilo Ministerstvo zemědělství při příležitosti právě probíhajícího „Měsíce biopotravin a ekologického zemědělství“, koncem srpna ekologicky hospodařilo celkem 4 022 podniků, což bylo o 505 více než v lednu. Plocha půdy obhospodařované podle pravidel ekologického zemědělství dosáhla téměř 483 200 ha a vzrostla tak od začátku roku o 7,8 %.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info