Vltava v Praze ožila tisíci ryb, o víkendu tu bude Fish Festival

Vltava v Praze dnes ožila desetitisíci ryb, o víkendu se tu totiž koná rybářská soutěž. V rámci Fish Festivalu budou moci návštěvníci první dva říjnové dny také ochutnat rybí speciality nebo si zkusit takzvané muškaření, tedy chytání ryb na umělou mouchu. Dvoudenní akci na Střeleckém ostrově doplní koncerty a soutěže pro amatéry. Záměrem akce je podle Milana Heidlera z pořadatelské společnosti oslava svátku ryb a rybářů.

Do metropole dnes z Velkého Meziříčí putovalo v kamionu 24 metráků živých ryb určených k vypuštění. Na víkendový závod jsou připraveni pstruzi duhoví, siveni američtí a dokonce pstruzi potoční. "Chceme tím veřejnosti ukázat, že tento původní druh je schopný v současnosti ve Vltavě žít. Řeka je totiž opravdu dostatečně čistá," uvedl zakladatel rybářské soutěže Orvis Cup Jiří Voráček.

Šestého ročníku tohoto závodu v lovu pstruhů na umělou mouchu se letos zúčastní 96 rybářů z celé Evropy. Závodit se bude ve třech úsecích mezi Karlovým a Jiráskovým mostem. Na Vltavu vypluje 48 lodí, v každé z nich bude kromě rybáře i rozhodčí, který bude měřit ulovené ryby. Po přeměření pak pustí ryby zpět do Vltavy, a zůstanou tak k dispozici pražským rybářům. Vítězové dostanou pruty a další pomůcky na rybaření.

"Málokdo ví přesně, o čem muškaření je, připravili jsme proto letos malou školu, kde si každý může tuto techniku vyzkoušet a naučit se nějaké triky od našich mistrů. Právě v muškaření totiž Češi patří ke špičce," upozornil organizátor akce Heidler.

"Líbí se mi na tom, že jde o aktivní způsob lovu, který je napínavý," řekl dnes novinářům zpěvák Richard Tesařík, který patří mezi zapálené "muškaře". Rybáři se shodují v tom, že tento způsob chytání ryb je něco mezi sportem a uměním.

Zájemci se také budou moci povozit ve speciálních rybářských kajacích. Na dvou pódiích se v sobotu a v neděli představí několik kapel, chystá se i přehlídka dravců a výtvarná dílna pro děti. Dospělí návštěvníci spíše ocení kuchařskou show, kde budou moci ochutnat třeba speciálně upravené pstruhy nebo delikatesy z krevet.

Nad akcí převzal záštitu primátor hlavního města Bohuslav Svoboda, vstup je zdarma.

Autor: ČTK

www.ctk.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info