Zájem Čechů o původ potravin roste

Lidé se stále více zajímají o původ nakupovaných potravin, vyplývá z výsledků výzkumu, který si nechalo vypracovat ministerstvo zemědělství (MZe). Bezmála polovina dotazovaných v něm uvedla, že se při nákupu jídla více než dříve dívá na to, odkud výrobek pochází. Více než 80 procent dotazovaných uvedlo, že při svých nákupech upřednostňuje potraviny domácího původu.

Šetření, kterého se koncem srpna na agrosalonu Země živitelka v Českých Budějovicích zúčastnilo 1069 osob, také ukázalo, že zájem o původ potravin roste s věkem i vzděláním spotřebitelů.

"Existuje rostoucí spotřebitelský trend upřednostňovat potraviny s domácím, regionálním původem," uvedl dnes na tiskové konferenci vrchní ředitel sekce potravinářské výroby a legislativy MZe Pavel Bohatec.

Odborníci se shodují, že mezi hlavní důvody pro preferenci tuzemských potravin patří jejich větší čerstvost oproti produktům dováženým z daleka. Například ovoce nebo zelenina se kvůli následné přepravě sklízejí v nezralém stavu a chemicky se ošetřují. Z chuťového i zdravotního hlediska proto podle expertů za místními výpěstky zaostávají.

Při nákupu regionálních potravin podpoří lidé potravináře a zemědělce ze svého okolí, což může pozitivně ovlivňovat zaměstnanost v kraji. Nezanedbatelné je také ekologické hledisko. Doprava zboží na velké vzdálenosti totiž zatěžuje životní prostředí výfukovými exhaláty výrazně víc než nákup místních výrobků.

Dovoz zahraničních potravin do Česka přesto rok od roku roste. Loni bylo dovezeno zboží za rekordních více než 140 miliard korun. Na základě dosavadního letošního vývoje Zemědělský svaz ČR předpokládá, že letos bude tento rekord překonán.

Autor: ČTK

www.ctk.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info