Babišovo impérium se rozrůstá o United Bakeries

Agrofert Holding podnikatele Andreje Babiše kupuje vlastníka největších tuzemských pekáren United Bakeries, Euro Bakeries Holding. Akvizici nyní musí posvětit antimonopolní úřad, jak dnes uvedl server Patria Online a následně potvrdil Babiš. V současnosti skupině Agrofert, která je největším subjektem v zemědělství a potravinářství v ČR, patří také druhé největší domácí pekárny Penam.

"Jasně, dnes jsme to podepsali," reagoval dnes na dotaz ČTK Babiš. Na druhou stranu však zástupce United Bakeries zprávu o transakci nepotvrdil. "My své záležitosti zásadně nekomentujeme," prohlásil Jaroslav Pomp, mluvčí pekárenské skupiny. Přitom o možném sloučení dvou největších pekáren v zemi média spekulovala již několik let. Deník E15 v květnu odhadl možnou cenu transakce asi na 6,1 miliardy korun.

Spolumajitel United Bakeries Marko Pařík v roce 2009 uvedl, že firma hledá zahraničního partnera, s nímž se chce spojit a expandovat na západoevropské trhy. Tuzemští výrobci v čele s Penamem patřícím Agrofertu nemají United Bakeries co přinést, řekl tehdy.

Vizitky společností

United Bakeries je hlavní pekárenskou skupinou v regionu střední Evropy. Vznikla spojením největších českých skupin Delta Pekárny a Odkolek a zaměstnává ve svých firmách ve třech zemích má zhruba 4000 zaměstnanců. Její tržby předloni klesly meziročně o 16 procent na 4,02 miliardy korun.

Agrofert je největší skupinou v českém zemědělství a potravinářství a předním hráčem chemického průmyslu v ČR. Nekonsolidované tržby Agrofertu loni podle předběžných výsledků klesly na zhruba 132 miliard korun. Výsledek zahrnuje hospodaření 150 firem. V roce 2009 činily podle předběžných neauditovaných výsledků nekonsolidované tržby Agrofertu 137,3 miliardy korun.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info