Souhrn událostí uplynulého dne – 29. 9. 2011

V Česku přibývá farmářských prodejen

V Česku přibývá takzvaných farmářských prodejen, které nabízejí výpěstky drobných zemědělců a potraviny od malovýrobců. Například řetězec Český grunt do konce roku plánuje rozšířit počet svých prodejen ze současných čtyř na osm, řekl jednatel společnosti Český grunt CZ Aleš Kotěra. Během podzimu přibudou ke dvěma již fungujícím pražským, pardubické a písecké prodejně obchody v Táboře, Olomouci, Příbrami a Českých Budějovicích, sdělil Kotěra.

Lesy ČR pokračují v rekordním hospodaření - HV za leden až srpen 4,3 miliardy

Hospodářský výsledek podniku Lesy ČR za osm měsíců letošního roku je 4,3 miliardy Kč, což je vyšší HV než za celý loňský rok. Výrazná většina hrubého zisku je z hlavní činností podniku. Nadále se tak plní předpoklad managementu Lesů ČR, že podnik má potenciál dosahovat trvale kvalitních hospodářských výsledků v řádech několika miliard korun ročně. Mezi hlavní důvody pokračujícího úspěšného hospodaření podniku se řadí především přechod na ekonomicky výhodnější model hospodaření „při pni“ u lesních správ a vytvoření soutěžního a spravedlivého prostředí pro účastníky tendrů na lesnické práce.

Novela zákona o ekologickém zemědělství má přispět ke zlepšení současného stavu

PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců vítá fakt, že současná evropská legislativa má konečně svůj odraz v národní legislativě v podobě novely zákona o ekologickém zemědělství. Vnímá ji jako vyvrcholení téměř dvouleté snahy, kterou projednávání provázelo. „Jsme rádi, že tato novela prošla legislativním procesem právě v době, kdy se řeší hlavně sociální a ekonomické otázky a ekologické zemědělství nemusí být vnímáno jako prioritní problematika.

Babišovo impérium se rozrůstá o United Bakeries

Agrofert Holding podnikatele Andreje Babiše kupuje vlastníka největších tuzemských pekáren United Bakeries, Euro Bakeries Holding. Akvizici nyní musí posvětit antimonopolní úřad, jak dnes uvedl server Patria Online a následně potvrdil Babiš. V současnosti skupině Agrofert, která je největším subjektem v zemědělství a potravinářství v ČR, patří také druhé největší domácí pekárny Penam. "Jasně, dnes jsme to podepsali," reagoval dnes na dotaz ČTK Babiš. Na druhou stranu však zástupce United Bakeries zprávu o transakci nepotvrdil.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info