Šumavské obce zbohatnou. Ministr jim chce dát pozemky

Šumavské obce by relativně brzy mohly zbohatnout o rozsáhlé pozemky.

Návrh nového zákona o Šumavském národním parku, který připravuje ministr životního prostředí Tomáš Chalupa, počítá s tím, že by tamní radnice získaly stovky hektarů státní půdy.

"Pozemky ve správě Pozemkového fondu ČR nacházející se ve III. zóně národního parku budou do jednoho roku od nabytí účinnosti tohoto zákona převedeny dotčeným obcím národního parku," uvádí se v dosud nezveřejněné předloze, kterou se podařilo Aktuálně.cz získat.

Bývalý ředitel parku František Krejčí i Jaromír Bláha z ekologického Hnutí Duha nezávisle na sobě před takovým plošným přesunem půdy varují. Mohlo by to podle nich vést ke spekulacím s pozemky a živelné zástavbě vzácné přírody.

Může to vyvolat pozemkové spekulace

"Převodem pozemků by stát ztratil úplnou kontrolu nad těmito pozemky," řekl Aktuálně.cz Bláha. Podle exředitele Krejčího jsou právě šumavské pozemky tím hlavním důvodem, proč loni na podzim skončil v čele národního parku.

"Pozemky jsou přece to, o co tady jde," řekl Aktuálně.cz Krejčí. Dodal, že Pozemkový fond má podle jeho odhadu na Šumavě v držení až dva tisíce hektarů.

Stavební boom nehrozí, říká svaz obcí

Místopředseda Svazu obcí Šumavského národního parku Jiří Fastner odmítl, že by tento krok vedl k masivní výstavbě. "Zásadní stavební boom nehrozí," řekl Aktuálně.cz Fastner.

Dodal, že spoustu penzionů a dalších nemovitostí na Šumavě teď naopak jejich majitelé nabízejí k prodeji. "U nás v obci jsou také rozprodané parcely, kde by se mohlo stavět, ale nic se tam neděje třeba už deset let," konstatoval Fastner, který je zároveň starostou Horní Vltavice.

Podle Fastnera navíc bude mít národní park stále v rukou dostatečné kompetence, aby zástupce reguloval. Bez souhlasu parku se na území chráněného území nesmí stavět.

Tlak developerů

Podle bývalého ředitele parku Františka Krejčího se ovšem například v Srní ukázalo, co způsobí, když obec dostane původně státní pozemky, které následně dál prodá.

"Jsou tam desítky, možná stovky parcel. Vznikl ohromný tlak developerů na změnu územního plánu," konstatoval Krejčí.

Podle Jaromíra Bláhy z Hnutí Duha by se navíc dostal park do role instituce, která jen něco povoluje, nebo zakazuje. Navíc vedení parku nyní začalo hromadně propouštět, takže je otázkou nakolik bude park schopen všechny žádosti o nové stavby posoudit. Už teď bylo příslušné oddělení personálně poddimenzované.

Pozemky se státní ochranou

Exředitel Krejčí uvedl, že nejprve je zapotřebí stanovit rozsah III. zón parku a pak tuto oblast rozdělit na pozemky, které by měly kvůli ochraně přírody a krajiny státní a které by se mohly předat obcím.

Podle Krejčího by tomu měl odpovídat územní plán příslušné obce. "Předejte se spekulacím s parcelami," tvrdí Krejčí.

Také ekologické Hnutí Duha žádá, aby se příslušná část chystaného zákona o Šumavském národním parku upravila tak, aby pozemky ve III. zónách přešly na správu parku.

Náměstek ministra životního prostředí Tomáš Tesař uvedl, že současná podoba zákona je podkladem pro diskusi, nejde o konečnou verzi. O zákonu pravidelně jedná skupina politiků, starostů, vědců a dalších expertů. "Je to pracovní materiál," řekl Aktuálně.cz Tesař.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info