Souhrn událostí uplynulých dní – 30.9. – 2.10. 2011

Šumavské obce zbohatnou. Ministr jim chce dát pozemky

Šumavské obce by relativně brzy mohly zbohatnout o rozsáhlé pozemky. Návrh nového zákona o Šumavském národním parku, který připravuje ministr životního prostředí Tomáš Chalupa, počítá s tím, že by tamní radnice získaly stovky hektarů státní půdy. "Pozemky ve správě Pozemkového fondu ČR nacházející se ve III. zóně národního parku budou do jednoho roku od nabytí účinnosti tohoto zákona převedeny dotčeným obcím národního parku," uvádí se v dosud nezveřejněné předloze, kterou se podařilo Aktuálně.cz získat.

Výzkum: Češi dávají přednost domácím potravinám

Každý druhý obyvatel České republiky upřednostňuje potraviny domácího původu. Vyplývá to z výzkumu, který pro Ministerstvo zemědělství vypracovala agentura I.N.Global. Jeho výsledky ukazují, že se 67 % respondentů při nákupu zajímá o původ potravin více než dříve, přičemž větší zájem o lokální produkty mají spotřebitelé s vyšším vzděláním a senioři. „Více než 95 % dotázaných vítá, že výrobci používají loga s označením regionálních potravin, protože jim usnadňují orientaci při nákupu.

Fuksa: V prevenci před erozí se více opřeme o výsledky výzkumu

Ministr zemědělství Ivan Fuksa ve spolupráci s Výzkumným ústavem meliorací a ochrany půdy (VÚMOP) představil nástroje v boji proti půdní erozi. Eroze v České republice ohrožuje téměř 45 % celkové rozlohy orné půdy. Podle analýz může při nejhorším možném scénáři poničit až 21 milionů tun půdy za rok, což je možné finančně vyjádřit jako škodu za 4,3 miliardy korun. Mezi hlavní doporučení patří nepěstovat erozně nebezpečné plodiny v místech, kde eroze hrozí.

Strategie Evropské komise pro rok 2050 se zaměřuje na energetický sektor

Podle návrhu sdělení Evropské komise bude pro dosažení nízkouhlíkové ekonomiky do roku 2050 potřeba učinit drastické kroky. K největšímu snížení emisí skleníkových plynů by mělo dojít v energetickém sektoru. Návrh sdělení Evropské komise naznačuje, že pro dosažení nízkouhlíkové ekonomiky do roku 2050 bude třeba učinit drastické kroky. Komise počítá s tím, že k největšímu snížení emisí skleníkových plynů dojde v energetickém sektoru. Do roku 2030 by se měly snížit o 54 až 68 % ve srovnání s rokem 1990, do roku 2050 o 93 až 99 %.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info