Úroda hroznů? Vinaři si rozhodně nestěžují

Více investovat do ochrany vinic museli vinaři po loňském tlaku houbových chorob. To se vyplatilo. Letošní ročník má být kvalitní.

Ještě aspoň pár dnů teplého a slunečného počasí by si přáli vinaři, aby byli úplně spokojení s letošní úrodou hroznů. Ty jsou zdravé a sladké. Výnosy hodnotí většina vinařů jako lepší průměr.

„Zatím se to jeví, že úroda bude celkem dobrá a cukernatost také. Hrozny jsou zdravé, nejsou problémy jako loni s chorobami, i když padlí se někde vyskytlo,“ hodnotí agronom Vinařství Mutěnice František Křůmal. Úplně spokojený ale bude, až budou všechny vinohrady posbírané. Zatím se sbírají rané odrůdy, jako jsou Müller Thurgau, Muškát moravský, Svatovavřinecké či Modrý Portugal. U tramínů, ryzlinků, sauvignonů a téměř všech červených vín zatím vinaři vyčkávají.

„Ještě jsme postříkali proti hnilobě, tak čekáme, až skončí ochranná lhůta,“ informuje agronom. Ten se sběrem ale čeká i kvůli slunnému počasí. „Zkoušeli jsme jednu odrůdu Neronet, a ta za deset dnů nabyla na cukrech o dva stupně,“ přibližuje Křůmal.

Spokojený s cukernatostí třeba u Veltlínského červeného mezi jednadvaceti až dvaadvaceti stupni, což pak řadí vína do kategorie přívlastkových, je i provozní ředitel vinic Vinařství Mikulčice Martin Vrabec. „Akorát trochu padají kyseliny, proto musíme sklízet rychle. Víno celkem rychle dozrává,“ přibližuje svou zkušenost. Výnosnost vidí oproti loňsku i předloňsku jako nadprůměrnou. Podle jeho střízlivého odhadu bude ta celková o deset až patnáct procent vyšší než v průměrných letech.

Vykupují hrozny

Na obsah cukrů nad dvacet stupňů u raných odrůd si nemůže stěžovat ani majitel vinařství ve Ždánicích Štěpán Maňák. Tomu by se pro ostatní odrůdy hodilo ještě čtrnáct dnů tepla a slunce. „Úroda je lepší průměr. Není to hodně, ani málo. Záleží na odrůdě. Například sauvignonů máme méně, Rulanda modrá nám trochu přemrzla, ale třeba muškátu se urodilo nadprůměrně,“ hodnotí Maňák. Jeho vinařství už začalo vykupovat hrozny od svých dodavatelů a všichni podle něj mají nádhernou sklizeň. „Některé odrůdy, jako je třeba Hibernal, jsme nesehnali, takže kdyby ho chtěl někdo prodat, máme zájem,“ vzkazuje Maňák.

Vykupovat hrozny budou i Templářské sklepy Čejkovice, které jsou podle jejich obchodního manažera Lukáše Lukáše už několik let druhým největším zpracovatelem hroznů v ČR. Po dvou letech špatné úrody se chtějí opět zásobit moravskými víny, po kterých je poptávka. „Raději budeme mít plné sklady moravského vína než cizího,“ vysvětluje a odkazuje zájemce na ceník na internetových stránkách Templářských sklepů. Jejich generální ředitel Pavel Pastorek nečeká letos z vinic žádný rekordní výnos, ale stejně jako ostatní vinaři spíše návrat k průměru či lepšímu průměru.

„Co do kvality můžeme být díky vývoji počasí hlavně v srpnu a v září navýsost spokojeni a očekávat vína velmi kvalitní,“ předvídá Pastorek.Ten také připomněl loňský špatný rok, kdy bylo dlouhé, chladné a deštivé jaro, réva špatně odkvetla a pak neus

Ten také připomněl loňský špatný rok, kdy bylo dlouhé, chladné a deštivé jaro, réva špatně odkvetla a pak neustála abnormálně vysoký tlak houbových chorob. „Přesto musel vinař zatnout zuby a investovat do vinic nejen víc práce, ale také peněz na chemickou ochranu, aby je připravil na příští rok. A vinice nám to teď vrací zvýšeným výnosem i celkovou kondicí keře,“ říká Pastorek, který odhaduje, že Templářským sklepům se náklady na ochranu vinic zvedly oproti loňsku až o pětadvacet procent.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info