Kapři na vánoční stůl asi nepodraží. Ale jasno bude až po výlovu

Většina jihočeských rybářství ceny kaprů na vánoční stůl nejspíše zvyšovat nebude. Rybáři totiž neměli kvůli počasí výrazné ztráty. Jasno ale bude až v polovině října po výlovu velkých rybníků.

Nejlevněji si lidé mohou koupit rybu při výlovech pro veřejnost na hrázích rybníků nebo na sádkách.

Největší producent sladkovodních ryb v Evropě Rybářství Třeboň, a.s., ročně produkuje na 3 200 tun tržních ryb, z toho na podzim jich vyloví 2 200 tun, převážně kaprů. "Každý rok, kdy nás nepostihnou povodně, je pro nás dobrý. Letos jsme kvůli klimatickým vlivům neměli žádné ztráty," řekl ředitel společnosti Josef Malecha.

Lidem nejznámější Rožmberk ani Svět se na podzim lovit nebudou, hlavní program pro veřejnost se tradičně chystá při výlovu rybníka Dvořiště. Na hrázích budou rybáři prodávat kilogram prvotřídního kapra za 58 korun, výběr za 68 Kč. O cenách vánočních kaprů se rozhodne v polovině října, uvedl ředitel s tím, že dramatické zdražování určitě nebude.

Druhý největší producent ryb v kraji, Rybářství Kardašova Řečice očekává, že letos vyloví víc než 1 400 tun tržních ryb, z toho na podzim 850 tun, přičemž kapři tvoří asi 90 procent produkce. Letošní rok nebyl podle ředitele Ladislava Štercla ničím extrémní, některé rybníky ale měly problémy s nedostatkem vody. Pět rybníků lovených na podzim 2010 nateklo jen z poloviny. Rybářství má rybníky v pramenné oblasti, jsou problémy se zadržením vody v krajině.

Protože podražilo krmení, Štercl si není jist, zda nepodraží také ryby. "Případné zdražení bude do deseti procent, jasno bude po výlovech větších rybníků," řekl ředitel. Na podzim budou lovit 340 ze 440 rybníků.

Průměrný rok očekává, tak jako ostatní, společnost Blatenská ryba. "Možná bude o trošičku lepší než loňský," připustil zootechnik Karel Nusl. Na rozdíl od kolegů měli vody dostatek, protože extrémní vedra letos trvala jen krátce. Kvůli dlouho zamrzlým hladinám by mohly být i nižší ztráty, které na rybách způsobují kormoráni.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info