Odpor proti zkrmování živočišných proteinů

Britský úřad bezpečnosti potravin (FSA) zpochybnil plánované odvolání zákazu zkrmování živočišných mouček. V dopise adresovaném britskému ministrovi zemědělství Jimovi Paicemu se FSA ozval proti hodnocení rizika zrušení zákazu zkrmování živočišných mouček ze strany Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA). Podle stanoviska EFSA je riziko zkrmování živočišné bílkoviny zanedbatelné za předpokladu, že budou prováděny efektivní kontroly. Podle názoru FSA však v současné době není možné garantovat provádění takových kontrol v celém odvětví produkce potravin.

Britský svaz farmářů (NFU) však vyjádřil zklamání ze stanoviska FSA. Averzí ke zkrmování živočišných mouček není možné podle něj podkopávat vědecké poznatky a přístup založený na riziku. Konsenzus však nyní panuje alespoň v otázce zachování zákazu zkrmování živočišného proteinu přežvýkavcům. (AgE)

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info