Souhrn událostí uplynulého dne – 3.10. 2011

Agrofert chce posílit pozici v lesnictví koupí Unilesu

Agrofert holding podnikatele Andreje Babiše chce posílit svou pozici v oblasti lesnictví. Antimonopolnímu úřadu oznámil akvizici rumburské společnosti UNILES. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zahájil správní řízení, zjistila ČTK z jeho webových stránek. Agrofert má nad rumburskou firmou získat výlučnou kontrolu. ÚOHS v řízení posuzuje oblast prodeje a zpracování surového dříví, produkce řeziva, prodeje sypaných materiálů, komplexních lesnických služeb a prodeje jatečného skotu. ÚOHS už letos schválil několik akvizic. Skupina vstoupila do oblasti lesnictví letos koupí skupiny Wotan. Agrofert koupil podle dostupných informací v českobudějovických společnostech Wotan Forest, a.s., Wotan Forest Service, a.s., a ve firmě ALFA Plywood, a.s. ze Solnice na Rychnovsku podle předchozích informací osmdesátiprocentní podíl.

Farmáři možná získají zpět možnost kupovat půdu na splátky

Čeští zemědělci by mohli získat zpátky možnost nakupovat státní půdu ve splátkovém režimu. Počítá s tím návrh, poslance a místopředsedy sněmovního zemědělského výboru Jiřího Papeže (ODS). Výbor se bude návrhem zabývat na své středeční schůzi. Pozemkový fond ČR přestal koncem června prodávat půdu na bezúročné splátky. Podle Evropské komise tato forma prodeje totiž představovala skrytou veřejnou podporu ze strany státu. Papež navrhuje, aby splátky zemědělců nově zahrnovaly také úrok vypočtený v souladu s unijními předpisy.

O moštování ovoce v Ústeckém kraji je velký zájem

Moštárny a palírny ovoce v Ústeckém kraji jedou nyní naplno. Zájem o vylisovanou šťávu z jablek v posledních letech rychle roste. Mošt se přitom díky možnostem konzervace už nemusí vypít v krátké době po výrobě, ale vydrží i dva roky. Provozovatelé moštáren, které ČTK oslovila, mají zákazníků dost. Úroda ovoce na severu Čech je však podobně jako ve zbytku České republiky jedna z nejnižších za posledních několik desítek let, ovlivnily ji především jarní mrazíky a později kroupy.

Kapři na vánoční stůl asi nepodraží. Ale jasno bude až po výlovu

Většina jihočeských rybářství ceny kaprů na vánoční stůl nejspíše zvyšovat nebude. Rybáři totiž neměli kvůli počasí výrazné ztráty. Jasno ale bude až v polovině října po výlovu velkých rybníků. Nejlevněji si lidé mohou koupit rybu při výlovech pro veřejnost na hrázích rybníků nebo na sádkách. Největší producent sladkovodních ryb v Evropě Rybářství Třeboň, a.s., ročně produkuje na 3 200 tun tržních ryb, z toho na podzim jich vyloví 2 200 tun, převážně kaprů. "Každý rok, kdy nás nepostihnou povodně, je pro nás dobrý. Letos jsme kvůli klimatickým vlivům neměli žádné ztráty," řekl ředitel společnosti Josef Malecha.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info