Nečas odvolal ministra zemědělství Ivana Fuksu

Potvrzeno. Premiér Petr Nečas odvolal ministra zemědělství Ivana Fuksu. O možnosti jeho odvolání jako první informoval server Euro.cz. Podle dobře informovaných zdrojů by se měl stát novým ministrem Petr Bendl. Pokud by toto jméno bylo uvnitř ODS neprůchodné, mohl by do ministerského křesla usednout senátor Jiří Oberfalzer. Oba patří k takzvanému protitluchořovskému křídlu. Nominace dokazují, že důvodem odvolání není zemědělství, ale politika.

Už od pondělního odpoledne se přitom k týdeníku Euro dostávaly neověřené informace z různých zdrojů z ODS, že by člen středočeské ODS Fuksa mohl být z ministerské funkce během několika hodin odvolán. Nikdo ale nevěděl určitě, zda se pohovor u Nečase, o němž informoval jako první server Euro.cz, skutečně týká Fuksova odvolání. „Dopředu nebylo nic avizovaného, premiér si ale Ivana Fuksu dnes skutečně pozval,“ sdělil Euro.cz dobře informovaný zdroj z ODS.

Krátce před třináctou hodinou zdroje blízké vedení ODS hlásily, že o Fuksově konci je de facto rozhodnuto. Ministrově odvolání nasvědčuje i to, že prezident republiky Václav Klaus přijme v 15.30 hodin na Hradě premiéra Nečase. Právě takovým způsobem se hlavě státu předávají demise ministrů.

„Mám to jen z druhé ruky, ale mluví se o tom,“ psal už v pondělí večer jeden z obvykle dobře informovaných členů ODS k možnosti Fuksova odvolání. „Dnes jsem to slyšel také. Ale moc nechápu, jakou by si premiér Nečas mohl vzít záminku. Prý by to mohlo být oslabení Petra Tluchoře před volbou regionu, ale připadá mi to celé divné. Tluchořovi by to spíš pomohlo,“ uvedl v pondělí večer další zdroj blízký vedení ODS.

Ministr zemědělství Ivan Fuksa je výrazným spojencem bývalého šéfa poslaneckého klubu Petra Tluchoře, který je po odstranění z čela klubu s Nečasem ve vnitrostranické válce. Regionální rada středočeské ODS, kde má Tluchoř většinu, proti Nečasově vůli svolala volební regionální sněm ještě před nevolební kongres ODS plánovaný na 22. října do pražských Letňan. Na středočeském sněmu vyzve v souboji o post krajského předsedy ODS stávajícího šéfa a poslance Petra Bendlaprávě Tluchoř.

Dle rozložení sil v regionu by měl bývalý šéf poslanců snadno zvítězit. Pod jeho taktovkou Středočeši odmítají změnu stanov ODS navržených Nečasovými spojenci, především pak návrh na prodloužení mandátu předsednictva ODS s Nečasem v čele o půl roku tak, aby byl volební kongres místo v červnu až na podzim příštího roku po krajských volbách.

Petr Bendl by tak mohl posílit před zmiňovaným volebním sněmem ve středních Čechách, případně na svoji stranu stáhnout část delegátů sněmu. Ti by to totiž mohli od Nečase vnímat jako signál, že se kraji vyplatí být s Bendlem za Nečasem než s Tluchořem proti.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info