Zkrácení zobáků u nosnic prospívá welfare

Tým kanadských vědců specializovaných na chov drůbeže z University of Saskatchewan vedený profesorem Classenem došel k závěru, že zkrácení zobáku zlepšuje užitkovost a welfare nosnic. Výsledky výzkumu jsou výzvou pro odpůrce této metody, kteří chtějí prosadit její zákaz v běžné chovatelské praxi.

To je i případ Velké Británie, kde měl zákaz původně vstoupit v platnost v letošním roce. Na základě doporučení britské Rady pro welfare hospodářských zvířat (Farm Animal Welfare Council, FAWC) došlo k odsunu přijetí zákazu, který by neměl být přijat před rokem 2016.

Výsledky Classenova vědeckého týmu podpořily výsledky předchozího skotského výzkumu (Glasgow University), který prokázal, že zkracování zobáků nezpůsobuje nosnicím dlouhodobé utrpení. Doporučení FAWC se opíralo právě o výsledky skotského výzkumu.

Výsledky kanadského výzkumu neprokázaly žádné signifikantní důsledky zkrácení zobáků na welfare nosnic. Mírné zkrácení zobáků je i nadále nejdůležitějším nástrojem managementu pro kontrolu kanibalismu u nosnic a toto opatření vlastně zvyšuje dlouhodobou pohodu slepic.

Zkrácení zobáku zmírnilo projevy kanibalismu a jiné agresivní chování a signifikantně zvýšilo produkci vajec a konverzi krmiva. Nejlepší kontrolu chování nosnic zajistilo 40 a 60% zkrácení zobáku.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info