Poptávka po potravinových obalech v Americe dosáhne 26,7 mld. USD

Hlavní příčiny nárůstu potřeby obalů na potraviny. Současná situace a její vývoj z hlediska typu obalů, druhů balených potravin i největších výrobců této, pro potravinářský průmysl nezbytné, komodity na území Spojených států amerických.

Poptávka po obalech na potraviny v USA poroste (alespoň podle předpovědi) do roku 2015 o 3,0 % ročně na 26,7 mld. USD neboli na skoro 300 mld. kusů. Bude to díky rostoucímu počtu obyvatel, stoupajícím disponibilním příjmům, menší velikosti domácností, poptávce po potravinách kombinujících hodnotu s pohodlím i díky většímu využití obalů s přidanou hodnotou, které udrží potraviny déle čerstvé. Absolutní počty kusů budou stoupat vlivem rostoucí popularity balení po jedné porci.

To jsou trendy citované v nové studii skupiny Freedonia„Food Containers: Rigid & Flexible“. Studie analyzuje výrobu měkkých a tuhých obalů v USA, která dnes má hodnotu 23 mld. USD. Obsahuje údaje za roky 2000, 2005 a 2010 a předpovědi na 2015 a 2020 podle typu (tj. pytle a sáčky, lepenkové/kovové/plastové/skleněné obaly) a trhu (tj. ovoce a zelenina, mlýnské výrobky, mléčné výrobky, maso apod., pečivo, omáčky a ochucovadla, pochutiny, cukrovinky). Součástí studie je profil 33 producentů, jako jsou Silgan, Bemis a GraphicPackaging.

Největší nárůst zažijí plastové obaly, pytle a sáčky, které dále vytlačují vyspělé alternativy z lepenky, kovů a skla, a to díky nízké hmotnosti, pevnosti, odolnosti vůči vysokým teplotám a bariérovým vlastnostem. Plasty už se prosadily na mnoha trzích a kombinace nízké hmotnosti a dobrých bariérových vlastností bude dále přispívat k růstu. Nadprůměrný vzestup pytlů a sáčků bude výsledkem výhodných vlastností a nákladů, jež umožní jejich průnik do oblastí dříve obsazených tuhými obaly. Růst urychlí i jejich ekologické kvality, jako jsou nižší požadavky na materiály a přepravní náklady v porovnání s tuhými obaly.

Poptávka po lepenkových obalech bude těžit ze zavádění dalších potravin ohřívaných v mikrovlnkách, zde se často používají kartonové skládačky kombinované se speciálním materiálem. Na úkor konzerv budou získávat půdu aseptické kartony jako obaly na polévky, konzervované speciality, omáčky a ochucovadla. Poptávku po konzervách naopak podpoří výhody dlouhé skladovatelnosti, pohodlné manipulace (snadno otevíratelná víčka) a pověst konzervovaných potravin jako prostředku ke kontrole výdajů za potraviny. Skleněným obalům bude pomáhat prémiová image, která přispěje k expanzi do rostoucích segmentů přírodních či biopotravin.

[2011-10-04], http://www.packaging-cz.cz/aktuality/248/Poptavka-po-potravinovych-obalech-v-Americe-dosahne-26-7-mld/

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info