Souhrn událostí uplynulého dne – 5. 10. 2011

Reakce Asociace soukromého zemědělství na náhlé odvolání ministra zemědělství Ivana Fuksy

Rychlé odvolání ministra zemědělství Ivana Fuksy nás velice překvapilo. U nyní již ex-ministra Fuksy jsme se setkali se vstřícností naslouchat našim problémům a hodnotíme ho kladně za to, že se mu podařilo postrčit zákony a nařízení v oblasti ochrany půdy, podpory prodeje ze dvora a farmářských trhů. Pozitivní kroky jsme zaznamenali i při vyjednávání pozice České republiky v Evropské unii. Navíc se Ivan Fuksa zapojil ve svém resortu do boje proti byrokracii nejen slovy, ale i činy, a byť se mu nepodařilo nadměrnou administrativní zátěž kladenou na zemědělce zcela snížit, v mnohém nám ulehčil.

Praha hostila experty na Společnou zemědělskou politiku EU

K neformálnímu setkání se včera v Praze sešli experti na Společnou zemědělskou politiku (SZP) Evropské unie (EU). Odborníci z devíti zemí jednali o budoucích reformách pro období po roce 2013. Evropská komise (EK) své návrhy představí příští týden, již nyní jsou však známé hlavní obrysy chystaných reforem. Ministerstvo zemědělství proto využilo příležitosti neformálně jednat se zástupci názorově blízkých zemí o společném prosazování zájmů v evropských institucích.

Zemědělský výbor podpořil vrácení splátkového prodeje půdy

Sněmovní zemědělský výbor podpořil návrh, podle něhož by čeští zemědělci měli získat zpátky možnost nakupovat státní půdu na splátky. ČTK to dnes řekl místopředseda sněmovního zemědělského výboru Jiří Papež (ODS), který je autorem návrhu. Pozemkový fond ČR přestal koncem června prodávat půdu na bezúročné splátky. Podle Evropské komise tato forma prodeje totiž představovala skrytou veřejnou podporu ze strany státu. Zemědělský výbor sněmovně dnes doporučil ke schválení ve druhém čtení také zákon o prodeji státní půdy, který má umožnit její nakupování cizinci.

V Plzni bude diskusní fórum o reformě zemědělství v EU

Debatu o reformě a způsobu financování společné zemědělské politiky EU má na programu Regionální diskusní fórum, které se od 6. až 8. října koná v Plzni. Na akci přijedou úředníci, europoslanci i farmáři. Hovořit budou také o ochraně spotřebitele a bezpečnosti potravin. Smyslem je informovat odbornou i laickou veřejnost a vytvořit prostor pro diskusi expertů, řekl ČTK Radek Novák za firmu Euronova Group, která akci organizuje.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info