Klaus dnes jmenuje Petra Bendla novým ministrem zemědělství

Prezident Václav Klaus dnes odpoledne jmenuje Petra Bendla (ODS) do funkce ministra zemědělství. Někdejší středočeský hejtman nahradí v kabinetu v úterý odvolaného Ivana Fuksu (ODS). Jméno nového člena vlády ČTK ve středu večer potvrdil mluvčí premiéra Petra Nečase.

Bendl do vlády nepřichází poprvé, funkci ministra si vyzkoušel už v roce 2009, kdy stál v čele resortu dopravy. Budoucí ministr zemědělství je členem ODS od roku 1992, v letech 2002 až 2010 byl místopředsedou strany.

Hlava státu jej do ministerské funkce jmenuje v 15:00, o půl hodiny později Bendla na ministerstvu zemědělství uvede do funkce premiér Nečas.

Předseda vlády navrhl odvolání Fuksy z vlády v úterý bez předchozích náznaků. Svůj krok vysvětlil dlouhodobou nespokojeností s prací svého stranického kolegy. Vyčetl mu například chyby při správě lesů a vadilo mu, že Fuksa málo hájil ve vládě stanoviska ODS.

Středočeskou organizaci občanských demokratů Bendl vede od listopadu 2007, 15. října regionální ODS ale čeká volba nového lídra. Podle Nečasova vnitrostranického oponenta Petra Tluchoře se premiér Nečas snaží jmenováním Bendla ministrem ovlivnit vlivnou organizaci právě před volbou nového lídra.

V čele této organizace by totiž mohl Bendla nahradit právě Tluchoř, který má na své straně větší část vlivných regionálních politiků. Také Fuksa patří mezi středočeské občanské demokraty blízké Tluchořovi. Středočeská organizace přitom před nastávajícím sjezdem jako jediná otevřeně odmítla například prodloužení mandátu Nečasova vedení ODS.

Autor: ČTK

www.ctk.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info