Nové projekty pro výzkum řepky

V Německu budou ještě letos na podzim zahájeny dva nové výzkumné projekty zaměřené na zlepšení rezistence a výnosů řepky.

Zlepšení rezistence popř. výnosů řepky je cílem dvou nových výzkumných projektů, na nichž se podílejí vědci z JLU (Justus Liebig University) Gießen. Jak vědci minulý týden sdělili, v mezinárodním projektu „CONVIGOUR“ (Controlling variation in germination and seed vigour in oilseed rape for optimal yield stability) by měly být vyvinuty metody k šlechtění odrůd, které i za suboptimálních podmínek vykazují optimální polní vzcházivost a s tím spojenou vyšší stabilitu výnosu.

Vědci z celkem čtyř šlechtitelských společností a sedmi vědeckých organizací z Německa, Francie a Kanady hodlají při své práci používat nové vysoce výkonné technologie k chemické a vizuální analýze a k analýze genomu.

Projekt „Pre-Breed Yield“ je podle university zaměřen na vývoj a detailní charakteristiku nových populací řepky. Hlavním cílem projektu je rozluštění sekvence genomu. To by mělo v příštích desetiletích sloužit jako podklad pro rychlý vývoj novošlechtění, která i při stresu ze sucha nebo redukovaném hnojení poskytnou vyšší výnosy.

Oba projekty startují letos na podzim a budou podporovány Spolkovým ministerstvem pro vzdělání a výzkum částkou zhruba 5 mil. EUR.

http://www.topagrar.com/news/Acker-Wetter-News-Neue-Konsortien-zur-Rapsforschung-542389.html

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info