Záleží na pozici ČR při vyjednávání v Bruselu

Než předstoupilo úzké vedení AKČR ve složení prezident a viceprezidenti, Jan Veleba a Jindřich Šnejdrla s Bohumilem Beladou ve čtvrtek odpoledne před novináře, více než hodinu jednali s ostatními členy představenstva AKČR na mimořádném jednání.

Vše se událo ve čtvrtek 6. října v Praze zhruba dvě hodiny před jmenováním nového ministra zemědělství Petra Bendla na Pražském hradě, kdy jmenovací dekret převzal za přítomnosti premiéra Petra Nečase od prezidenta republiky Václava Klause.

Výměna na postu ministra zemědělství přišla podle prezidenta Agrární komory Jana Veleby v nejméně vhodnou chvíli a může oslabit pozici České republiky při závěrečném vyjednávání o podobě klíčové reformy společné zemědělské politiky EU po roce 2013. Veleba to hned v úvodu svého vystoupení řekl novinářům na tiskové konferenci. Reforma přitom určí budoucí rozsah unijních dotací pro české farmáře.

"Pokud nový ministr okamžitě nenastartuje, tak to oslabí naši pozici při jednání o reformě v EU," řekl Veleba. Vedení AK se chce podle něj s Bendlem co nejdříve sejít, aby se domluvili na další komunikaci a postupu. "Pokud by se výměna ministra nepovedla a pokud by se v Bruselu polevilo, tak by to mělo vážné dopady pro české zemědělství," varoval Veleba.

Jednání o budoucnosti společné zemědělské politiky EU v Bruselu v posledních měsících finišují. Měla by mimo jiné nastavit, jakým způsobem budou v budoucnu plynout dotace evropským zemědělcům. Nižší platby pro farmáře v nových členských zemích, které vstoupily do EU v roce 2004 a později, měly být podle dřívějších dohod dorovnány po roce 2013 na úroveň ve starých členských státech unie. Diplomatickou činnost MZe pod Fuksovým vedením přitom čeští zemědělci chválí.

Veleba připomněl, že už příští týden ve středu eurokomisař pro zemědělství Dacian Ciolos přednese oficiální návrh Evropské komise k reformě společné zemědělské politiky. "Není proto čas ani jeden den a nemůžeme deklarovat stodenní hájení. Klíčové je, jak budeme komunikovat, a to v podstatě okamžitě," dodal Veleba.

Komora bude po Bendlovi požadovat, aby spolupracoval s jejím vedení a prosadil českou pozici v rámci reformy společné zemědělské politiky EU. "Požadujeme po něm také potvrzení platnosti dohody o splnění našich minimálních požadavků v rozpočtu 2011 a 2012. To znamená, aby převzal závazky po svém předchůdci Ivanu Fuksovi. Požadujeme i podporu českých potravin a ochranu před dovozem nekvalitních potravin ze zahraničí," řekl Veleba.

Bodů, které chce AK směrem k MZe prosazovat, bude podle Veleby ale mnohem více. "Je tam prodej státní půdy českým zemědělcům či ochrana české produkce. Chceme si také uchovat pozici v poradním sboru ministra. Klíčová je podle našeho názoru první schůzka s ním. Musíme se sejít a domluvit na nějaké komunikaci," uvedl.

Veleba připomněl, že za posledního 6,5 roku je Bendl osmým ministrem zemědělství. "Svědčí to o mnohém a jsme z toho oprávněně nervózní. Myslíme si, že období výměny opravdu bylo nevhodně zvoleno a není to o jménu Ivan Fuksa nebo Petr Bendl," podotkl.

Funkční období ministrů zemědělství od roku 1998

Jan Fencl: 4 roky (22. 7. 1998 - 12. 7. 2002 (poslední ministr s plným mandátem)

Jaroslav Palas: 2 roky 9 měsíců (15. 7. 2002 - 25. 4. 2005)

Petr Zgarba: 7 měsíců (25. 4. 2005 - 10. 11. 2005)

Jan Mládek: 9 měsíců (16. 11. 2005 - 16. 8. 2006)

Milena Vicenová: 4 měsíce (4. 9. 2006 - 9. 1. 2007)

Petr Gandalovič: 2 roky 4 měsíce (9. 1. 2007 - 8. 5. 2009)

Jakub Šebesta: 1 rok 2 měsíce (8. 5. 2009 - 13. 7. 2010)

Ivan Fuksa: 1 rok 3 měsíce (13. 7. 2010 - 4. 10. 2011)

Petr Bendl ?

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info