Slony do ČR jen z Grónska nebo z Nového Zélandu?

Státní veterinární správa ČR odpovídá na někdy i zdánlivě kuriózní dotazy. Většina se jich samozřejmě týká zdravotní nezávadnosti potravin a podmínek pro uvádění takových potravin do oběhu anebo případných rizik. Vzhledem k tomu, že do kompetence veterinárních orgánů spadá i povolování dovozů některých druhů zvířat, setkali jsme se nyní i s dotazem, za jakých podmínek lze do ČR dovézt slony.

Tuto problematiku řeší legislativa EU, která stanovuje podmínky pro dovoz všech druhů hospodářských zvířat a také některých zvířat v zájmovém chovu (psi, kočky, fretky, ptáci). Slony, stejně jako kopytníky, je možné dovážet do EU za splnění stanovených veterinárních požadavků pouze ze schválených třetích zemí, přičemž jejich spektrum je velmi úzké. Jedná se pouze o Kanadu (jen některé provincie), Nový Zéland, Grónsko, Chile, Chorvatsko, Island a ostrovy Saint Pierre a Miquelon.

Někomu se mohou zdát tyto platné předpisy jako obtížně pochopitelné, ale je třeba si uvědomit, že Evropská komise velmi pečlivě zvažuje všechna případná veterinární rizika, především riziko zavlečení nákaz, a bere v potaz i ochranářská kritéria.

Kdo má tedy zájem o dovoz jakýchkoliv zvířat ze zemí mimo EU, ať raději předem kontaktuje přes e.podatelna@svscr.cz odbor vnějších vztahů a kontroly dovozu a vývozu Státní veterinární správy ČR a zeptá se na podmínky, za nichž lze daná zvířata do České republiky dovážet.

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info