United Bakeries se loni propadly do ztráty 148 mil. Kč

Největší tuzemská pekárenská skupina United Bakeries loni výrazně prohloubila ztrátu na 148 milionů Kč. V roce 2009 přitom hospodařila s mírnou ztrátou necelých 700.000 Kč. Zhoršení výsledku způsobil ostrý konkurenční boj na českém pekárenském trhu, který srážel ceny chleba a pečiva dolů, uvedla společnost v loňské výroční zprávě zveřejněné ve Sbírce listin. Vlastníci United Bakeries se na konci září dohodli s majitelem skupiny Agrofert Holding Andrejem Babišem na prodeji firmy.

"Zejména dramatické zdražení mouky a dalších vstupních surovin, ale i růst cen pohonných hmot a energií v závěru roku přinesly určité problémy, na které jsme nemohli vzhledem k smluvně zakotveným oznamovacím pravidlům zareagovat okamžitým zahrnutím vstupních nákladů do cen výrobků," uvedl generální ředitel a předseda představenstva společnosti Marko Pařík. Za prodej vlastních výrobků a zboží firma loni utržila 3,1 miliardy korun, srovnatelný údaj za rok 2009, nezveřejnila.

United Bakeries je hlavní pekárenská skupina v regionu střední Evropy. Vznikla spojením největších českých skupin Delta Pekárny a Odkolek, v Česku provozuje 13 pekáren. Ve firmách ve třech zemích má zhruba 4000 zaměstnanců. Firma patří do skupiny European United Bakeries se sídlem v Lucemburku.

Po spojení s Penamem, který patří Agrofertu a je domácí pekárenskou dvojkou, by měl vzniknout subjekt, který bude mít zhruba třetinu trhu a zahrne 25 pekáren. Transakci, jejíž cena není známá, však bude muset schválit antimonopolní úřad.

Většina tuzemských pekáren má dlouhodobé ekonomické problémy. Z nedávného výzkumu Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů vyplývá, že osm z deseti tuzemských pekáren je i přes nedávné zvýšení cen pečiva ztrátových. Pekárny podle svazu ničí především růst většiny vstupních nákladů a dovoz mražených polotovarů dopékaných v obchodních řetězcích, které vytlačují z nabídky obchodů čerstvé produkty místních pekařů. Firmy v důsledku toho nejsou schopny investovat do svého rozvoje ani zvyšovat mzdy svých zaměstnanců alespoň o inflaci.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info