Zemědělci bědují: Brambory se vykupují za dvě koruny

Neveselé časy prožívají pěstitelé konzumních brambor. Jejich výkupní cena totiž klesá pod hrozivé dvě koruny za kilogram.

Zemědělci čekají s prodejem, ale zvlášť ti menší nemají dost skladů. „Snažíme se brambory uskladnit, kde se dá. Jenže je mokrý rok, a tak hrozí, že provizorně uskladněné brambory budou mít horší kvalitu. V provizorních podmínkách mohou hnít,“ říká předseda okresního zemědělského svazu a ředitel Výrobně obchodního družstva Kámen Josef Houček.

A to ještě částka 2,20 korun za kilogram u balených a osm korun u loupaných brambor nemusí být konečná. „Velcí pěstitelé zvláště z ranobramborářských oblastí totiž mají ještě velkou část brambor v zemi,“ vysvětluje Houček. Výnosy brambor jsou o třetinu až polovinu vyšší než loni. Na jejich snížené výkupní ceně se podle Houčka neprojevuje jen nadúroda, ale i dovoz ze zahraničí a nižší zájem domácích konzumentů nakupovat brambory v obchodech.

Eroze a kameny

Předseda Houček doporučuje nakupovat brambory způsobem „ze dvora“, tedy přímo od prvovýrobců, ale obává se, že tato forma prodeje poklesne, až začnou slevy ve velkých obchodních řetězcích. „Vázne odbyt, cena je nesmyslně tlačena dolů a spotřeba se přitom nezvedá,“ dodává Zdeněk Duffek, ředitel Agroponiku Košetice. Firma pěstuje brambory na ploše 280 hektarů a z této plochy už nehodlá ustupovat.

„My jako družstvo půjdeme s plochou dolů, stejně jako menší pěstitelé,“ dodává za kámenské družstvo Josef Houček. Podle něj se už takhle snížila plocha brambor v republice přibližně na čtvrtinu. Další pokles ploch se dá očekávat po dvou letech, kdy se zřejmě bude usazovat legislativa pro pole, která nejsou dostatečně odkameněná nebo zajištěná proti erozi.

„Odkamenění je rozumné, protože se vytvoří strukturní půda, která je schopná pojmout více dešťové vody, ale další protierozní opatření jsou přeceňována, je to umělá bublina,“ tvrdí ředitel košetického družstva Duffek. On sám si nepamatuje, že by v posledních letech docházelo na nějakých polích ke splavení půdy. Protierozní opatření si vyžádají další peníze, a tím se pěstování brambor prodraží. Prvovýrobci kritizují obchodníky, že si dávají vysoké marže, anebo naopak řetězce, že prodejem pod cenou likvidují menší obchody.

Například roku 2005, kdy výkupní cena brambor klesla ke dvěma korunám, je Kaufland prodával za 2,30 Kč. Nyní se brambory v pelhřimovském Lidlu prodávají za 2,90 korun. V menších obchodech a samoobsluhách je cena kolem šesti až osmi korun. Prvovýrobci ze dvora prodávají zhruba kolem čtyř korun.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info