Bioplastů se letos vyrobí přes 1 000 000 tun

Situace v oblasti výroby bioplastů jako obalů pro různé druhy výrobků včetně potravin a nápojů.

Celosvětová kapacita výroby bioplastů se mezi roky 2010 a 2015 více než zdvojnásobí – z loňských cca 700 000 naroste na předpovídaných 1,7 mil. t. Překonání mezníku 1 mil. t se předpokládá už v roce 2011 (1. pol. vykázalo překročení značky 900 000 t) podle aktuální studie, kterou na veletrhu Interpack představilo oborové sdružení European Bioplastics ve spolupráci s Vysokou školou v Hannoveru.

Další změna je zjevná ve složení produkce. V roce 2010 obor produkoval primárně biodegradovatelné materiály – kolem 400 000 t oproti 300 000 t spotřebních bioplastů –, ale tento poměr se v dalších letech obrátí. „Naše studie ukazuje, že spotřební bioplasty budou v roce 2015 zabírat většinu výrobní kapacity (kolem 1 mil. t). Přesto budou biodegradovatelné materiály rychle růst a do té doby dosáhnou kolem 700 000 t,” upřesňuje Hans-Josef Endres z Vysoké školy v Hannoveru. Pro tento rapidní růst je zásadní expanze způsobů, jak bioplasty využít: od obalů přes automobily po hračky, koberce a elektronické součástky – poptávka nikdy nebyla vyšší. Prudce rostoucí skupina trvanlivých bioplastů přitahuje např. obaláře.

Svoje výrobky uvedlo na trh několik velkých značkových výrobců, třeba Danone a Coca-Cola. Evropa je největší a nejzajímavější trh s bioplasty na světě a je lídrem ve výzkumu a vývoji. Počet výrobních zařízení naopak pozoruhodně roste v Asii a Jižní Americe. Konkurenceschopnost evropských průmyslových areálů tudíž musí být vylepšována prostřednictvím rámcových programů a nařízení. European Bioplastics vyzývá politiky k podpoře našeho průmyslu výroby bioplastů.

[2011-09-30], http://www.packaging-cz.cz/aktuality/247/Bioplastu-se-letos-vyrobi-pres-1-000-000-tun/

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info