Evropský projekt ochrany proti octomilkám

Velmi respektovaný expert na hmyz a jeho vliv na plodiny Dr. Slavomir Lux se po 15 letech studování chování hmyzu na plodinách vrátil z Kenyi do Evropy, aby pokračoval ve své hodnotné práci. Přinesl ssebou bohatství zkušeností. Evropská unie se rozhodla na možnost financovat jeho probíhající výzkumné iniciativy, které Dr. Lux po léta zdokonaloval v keňském výzkumném centru Centre for Insect Physiology and Ecology.

Evropská unie financuje specificky projekt Dr. Luxe Fruit Flies SGGW („Stochastic model on-farm fruit fly behaviour and their response to IPM interventions“), který zkoumá chování dvoukřídlého hmyzu z čeledi octomilkovití (Drosophilidae) a jeho reakce na integrovanou ochranu rostlin proti škůdcům (IPM) na farmách. IPM je ekologicky příznivější a inteligentnější přístup k potlačování škůdců na plodinách a farmách. Její používání je vysoce doporučováno oproti tradičním metodám potlačování škůdců, které používají silné pesticidy.

Tento projekt zkoumá chování hmyzu, co přitahuje tento hmyz a jak mohou být atraktanty používány v zahradnictví. Financování od Evropské unie je považováno za nezbytné pro zřízení základny Dr. Luxe v jeho rodném Polsku, kde oblasti v jeho expertize zůstávají slabě representovány.

S financováním Evropské unie v roce 2007 iniciativa Fruit Flies SGGW stanovila formální vazby s varšavskou universitou University of Life Sciences, dříve Varšavskou zemědělskou universitou (Warsaw Agricultural University). Dr. Lux podstoupil specializované školení na relevantních polích, buduje profesionální kontakty a presentace prostřednictvím konferencí vztahujících se k této oblasti výzkumu. Ta je zaměřena na podporování a doporučování projektů a grantů na základě nového výzkumu Dr. Luxe na universitě. Pozoruhodná je také jeho solidní integrace v oddělení Department of Applied Entomology na universitě.

Dr. Lux rozšiřuje svou kvalifikaci na mikroenkapsulaci biologicky aktivních látek, které pomáhají v IPM. Je silně aktivní v internacionálních akcích a organizacích a společně publikuje významná zjištění a pozorování v mnoha vědeckých časopisech. Zpracovaná témata zahrnují mimo jiné atraktanty a lapáky pro určité druhy afrických octomilek, vlivy potravní deprivace na specifické druhy octomilek a kompetitivní náhrada invasivních druhů octomilek.

Tento projekt Evropské unie přivádí odborníky blíže ke zdokonalení IPM a ochrany plodin. Je také modelovým příkladem podpory EU pro experty, kteří mají jedinečnými zkušenostmi, které mohou být výhodami pro kontinent.

Research EU, 2011, September, č. 5, s. 6

http://www.nzpk.cz/objednavka-reprograficke-sluzby/

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info