Čeští vinaři sklidili polovinu úrody, sklizeň bude nadprůměrná

Vinaři v Česku sklidili k dnešku polovinu úrody. Sklizeň bude za poslední roky patřit k nejlepším. Oproti loňskému roku bude dvojnásobná. Vinaři plánují vyrobit kolem 750.000 hektolitrů vína, loni to bylo 370.000 hl. ČTK to řekl předseda Svazu vinařů České republiky Jiří Sedlo. Vinařům to podle něj pomůže i ekonomicky a budou si moci kompenzovat ztráty z minulých let.

"Úroda je opravdu vynikající jak do kvality, tak do množství. To nebylo v posledních dvou letech normální," uvedl Sedlo. Loni měli vinaři problémy s chorobami, které hrozny zasáhly. Letos na vinice sice dopadly zimní a jarní mrazy, na kvalitu úrody to ale vliv mít nebude. Od druhé poloviny května vinicím počasí přálo. "Hrozny jsou zdravé a krásně vyzrávají," uvedl Sedlo.

Podle něj se na vinicích bude letos na základě prvních odhadů průměrně sklízet asi šest tun hroznů na hektar. Znamená to dvojnásobek loňské sklizně a je to i více než desetiletý průměr. "V procentuálním vyjádření tak domácí produkce dosáhne asi 40 procent celkové spotřeby. Jde tedy o zdvojnásobení vlastního samozásobení ve srovnání s rokem 2010," uved Sedlo.

Cena hroznů podle něj přesáhne 15 korun za kilogram. Je to obdobné jako loni, kdy se hrozny vykupovaly průměrně za 16 korun za kilogram. "Po dvou letech nízkých sklizní vinohradníci očekávají vyšší příjmy," uvedl Sedlo. Podle něj si tak budou moci uhradit alespoň část ztráty z minulých let.

Kvalitu hroznů na vinicích potvrdil i obchodní náměstek Znovínu Znojmo Jaroslav Opatřil. "Ročník bude mimořádný. Sklízet se začalo díky dobrému počasí o dva týdny dříve. Cukernatost je mimořádně vysoká," řekl dnes ČTK Opatřil. Firma má podle něj sklizenu a vykoupenu zhruba polovinu hroznů. Znamená to kolem 200 vagonů, dalších 200 až 300 ještě zpracuje. "Ročník bude mírně nadprůměrný, stejně tak i cukernatost, která se bude ještě zvyšovat. Na řadě jsou nosné a sladké odrůdy," uvedl Opatřil.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info