Ministr Bendl hodlá pokračovat v reformních krocích

Zřejmě tímto konstatováním by se dal nejvýstižněji charakterizovat výsledek úvodního jednání nového ministra Petra Bendla se zástupci soukromých zemědělců. Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZ ČR) v zastoupení předsedy Josefa Stehlíka, místopředsedy Václava Perníka a čestného předsedy Stanislava Němce představila na dnešním prvním jednání s novopečeným ministrem zemědělství Petrem Bendlem aktivity a nejdůležitější cíle největší tuzemské organizace sedláků a rodinných farem.

Vedení ASZ ministra seznámilo s okruhem závažných problémů, které se sice již konečně v poslední době začínají řešit, nicméně pomalejším tempem, než by (podle názoru ASZ) bylo možné a než by bylo potřeba. Pokud jde o „domácí“ pole působnosti, zástupci ASZ na jednání požádalo ministra zejména o razantnější kroky v racionalizaci státní správy v rámci nezbytné transformace úřadů v gesci Mze, kterou zahájil předchozí šéf resortu Ivan Fuksa.

ASZ také přivítala, že nový resortní šéf hodlá mít ve velké pozornosti přetrvávající nevyjasněné vlastnické vztahy k půdě, pokračování v pozemkových úpravách či pokračování v problematice účinné péče o půdní fond a eliminaci eroze.

Ministr Bendl přijal za svůj také zvláštní požadavek ASZ na zintenzivnění boje s přebujelou byrokracií. Jak uvedl předseda ASZ, je třeba pokračovat v nastavených krocích, které pomalu ale jistě mění dosud mnohde zažitý pohled na sedláka jako na nesvéprávnou a kontroly hodnou osobu a že alespoň některé úřady po letech začínají zavádět změny, které by se daly hodnotit jako klientský přístup k daňovým poplatníkům.

Zástupci ASZ ministra zároveň krátce seznámili s dosavadními výsledky Antibyrokratické komise a zdůraznili účinnou spolupráci nevládních organizací na toto téma. Ministr v této souvislosti uvedl, že se hodlá těchto jednání s úředníky také osobně účastnit.

Podle vlastních slov si nový ministr uvědomuje velmi složité období, do kterého nastoupil a požádal, aby se zástupci ASZ zúčastnili vyjednávání podmínek společné zemědělské politiky EU po jeho boku.

Na závěr jednání pak ministr přijal nabídku asociace na prohlídku selských hospodářství v regionech a na odbornou diskusi s aktivními sedláky, aby se co nejrychleji seznámil se zemědělskou agendou v praxi.

Ing. Jaroslav Šebek, tajemník ASZ ČR

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info